Werk

Advies rond ontslag, pensioen, belastingen, ongevallen, werkloosheid en overeenkomsten.

Willen of niet, maar werken is een van de belangrijkste dingen in ieders leven. Vragen over ontslag, opzeggingstermijnen, opzeggingsvergoeding, arbeidsongeschiktheid, arbeidsongevallen, bedienden, enzovoort, komen dan ook heel vaak voor. Hieronder vind je een overzicht van alles wat met arbeid, werkloosheid en sociale zekerheid te maken heeft. 

ONTSLAG

Iedereen met een job beleeft op het werk wel eens goede en minder goede tijden. Maar het wordt pas echt vervelend als je werk plots wordt bedreigd. Een ruzie met je baas, een faillissement van het bedrijf of een ontslag om welke andere reden dan ook, zorgt steeds voor kopzorgen en veel vragen. 

Wanneer jouw werk en inkomen op het spel staan is het belangrijk snel actie te ondernemen. Vooral wanneer het ontslag erg plots komt of zelf op staande voet gebeurd, weet je wellicht niet wat er met je gebeurd. Indien je in deze situatie terechtkomt onderteken je best geen enkel document van jouw (ex-)werkgever voordat je een jurist hebt gesproken.   

ARBEIDSOVEREENKOMST  

Wanneer je een nieuwe baan hebt zal je steeds een arbeidsovereenkomst sluiten met je werkgever. Hierbij is het aan te raden dit contract niet onmiddellijk te ondertekenen, maar thuis rustig eens volledig te doorlopen. Vragen over wat er al dan niet mag en moet opgenomen worden in een arbeidsovereenkomst komen zijn veel voorkomend en vaak ook terecht. Een arbeidscontract is steeds mogelijk voor bepaalde of voor onbepaalde duur, elk met hun eigen specifieke kenmerken. Bij bepaalde duur gaat het om een contact van bijvoorbeeld zes maanden, een jaar of 2 jaar, waar je bij een overeenkomst voor onbepaalde duur in principe een vaste job hebt tot aan de pensioen gerechtigde leeftijd.  

WERKLOOSHEID

Het thema Werk heeft ook betrekking op de werkloosheidsuitkering, sociale bijstand of een andere uitkering. Vragen over wanneer je voor een dergelijke uitkering in aanmerking komt, hoe je ze kan aanvragen en aan welke regels je hiervoor moet voldoen komen bij veel mensen voor. Zeker wanneer jouw uitkering niet wordt toegekend of er te weinig wordt uitbetaald, kan dit zeer snel tot problemen leiden.

VERLOF

Als werknemer heb je in veel situaties recht op een tijdelijk verlof van jouw werk. Bekende voorbeeld zijn het ziekteverlof, zwangerschapsverlof en studieverlof. Hoewel iedereen recht heeft op een dergelijk verlof is het lang niet steeds duidelijk hoe en wanneer je nu net verlof mag opnemen en voor hoe lang je in jouw situatie thuis mag blijven. Voor al deze vragen is het prettig om terug te kunnen vallen op een jurist met kennis van zake, zo ben je steeds zeker van wat je als werknemer kan en mag.

Wat moet je bijvoorbeeld doen als je baas een nieuwe functie voor je in gedachten heeft, 100 kilometer verwijderd van je woonplaats? Of als u een andere baan hebt gevonden en u zich volledig onverwacht moet houden aan een niet-concurrentiebeding? Laat u niet intimideren en zorg ervoor dat u in dergelijke gevallen kunt terugvallen op een juridisch expert.

Bestel hier de oplossing voor jouw situatie

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Subthema's

Werkloosheid Uitkeringen Belastingen Pensioen Arbeid Verlof Arbeidsovereenkomst Ontslag Arbeidsongeval

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies