Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Pestgedrag van leerlingen als leerkracht: wat te doen?

 

Word je gepest op het werk als leerkracht? Wanneer dit je prestaties op het werk beïnvloedt, is het redelijk serieus. Er zijn verschillende vormen van pesterijen die op het werk kunnen voorkomen. De meest voorkomende vormen zijn corporatief pesten, klantpesten, groepspesten, cyberpesten, institutioneel pesten, ….

 

Pesten kan ook gebeuren door middel van geweld, dit zowel psychisch als fysiek geweld of door ongewenst seksueel gedrag op het werk (OSGW).

Wat is pesten op het werk als leerkracht?

Pesten op het werk is een herhaald mishandelen van iemand door een individu of een groep collega's onder de vorm van verbale agressie, gedragingen die bedreigend, intimiderend, vernederend zijn of sabotage door te verhinderen dat het werk naar behoren kan uitgevoerd worden. Pesten op het werk kan een gigantisch probleem zijn. Er bestaan enkele juridische stappen die het slachtoffer kan nemen ter bescherming en stopzetting.

 

Laster en eerroof (art. 443 Strafwetboek)

U kan klacht neerleggen bij de politie voor mochten er aanteigingen door eenn leerling (beweerdelijk) worden gemaakt inzake grensoverschrijdend gedrag, indien daar geen bewijzen voorhanden zijn.

U kan zowel de school als de leerling hiervoor aanspreken indien deze aantijgingen publiekelijk in het bijzijn van collega’s werden geuit en deze dus uw imago schade toegebracht hebben. Bovendien zal de politie kunnen nagaan in hoeverre de betrokken leerling effectief een dergelijke melding heeft gemaakt. Neem hiervoor de nodige documentatie ook mee. 

Toezicht Welzijn op het Werk 

Voor het luik van de pesterijen op het werk dient u klacht neer te leggen bij deze dienst. U maakt best een afspraak voor een individueel onderhoud. Hierbij kan u uw volledig verhaal doen en bovendien alle nodige documentatie neerleggen (documenten van Mensura, klacht politie e.d. meer). De dienst kan zelf de werkgever opleggen om bepaalde maatregelen te nemen om gezondheidsrisico’s uit te sluiten. Zo hoeft u niet nogmaals de interne procedure te doorlopen.

De contactgegevens en openingsuren voor de dienst Toezicht Welzijn op het Werk van uw betreffende provincie kan op volgende website geraadpleegd worden: https://werk.belgie.be/nl/over-de-fod/structuur-van-de-fod/arbeidsinspectie-ad-toezicht-op-het-welzijn-op-het-werk/externe.

Oplossing door Jureca

Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Beschik je over voldoende bewijzen van pestgedrag op het werk? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van Pesten op het werk kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.