Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Vervroegd pensioen na collectief ontslag

Het collectief ontslag heeft geen invloed op de datum waarbij men met vervroegd pensioen kan gaan. De vroegst mogelijke datum
zal vermeld worden in mypension dewelke blijft gelden.
 
Indien je met vervroegd pensioen gaat, kan je eveneens uw aanvullend pensioen opvragen dat werd opgebouwd in het stelsel waarin je met pensioen gaat. In principe is een vervroegde opvraging van het aanvullend pensioen fiscaal nadelig.
 
Indien je in een onderneming werkt met meer dan 20 werknemers dient voor het collectief ontslag de ganse procedure worden doorlopen die voorzien is in de wet Renault. 
 
Zodra je over de exacte gegevens beschikt van de hoegrootheid van de ontslagvergoeding die je zal toegekend worden neem je best contact met de Federale Pensioendienst via mypension om na te gaan of uw vervroegd pensioen ook effectief zal uitbetaald kunnen worden vanaf de vroegst mogelijke datum waarop het kan ingaan. 
 
Gelet op de eventuele hoegrootheid van de  ontslagvergoeding (omgezet naar een fictieve opzegtermijn) zou het mogelijk kunnen zijn dat het vervroegd pensioen niet onmiddellijk uitbetaald kan worden op de vroegst mogelijke datum daar er nog een overlapping is met de opzegvergoeding (termijn). Deze informatie zal je echter pas kunnen controleren zodra je de exacte cijfers hebt.
 
Indien je met vervoegd pensioen wenst te gaan zal je dit dienen aan te vragen ofwel rechtstreeks bij de Federale Pensioendienst ofwel bij de Pensioendienst van jouw gemeente. De aanvraag is mogelijk vanaf 12 maanden voorafgaand aan de vroegst mogelijke datum waarop je met vervroegd pensioen kunt gaan. Nadien zal je een gedetailleerde berekening van jouw pensioenbedrag ontvangen dat je dient te controleren en indien je meent dat deze berekening niet correct is dien je dit te melden aan de  Federale Pensioendienst die uw bemerkingen zal onderzoeken en zo nodig overgaan tot een correctie.
 
Enkel indien je met pensioen gaat op de wettelijke pensioenleeftijd is geen aanvraag nodig.
 
Uiteraard ben je niet verplicht jouw vervroegd pensioen aan te vragen en kan je ook terug aan de slag bij een nieuwe werkgever zonder dat dit impact heeft op de ontslagvergoeding waar je recht op hebt.

Oplossing door Jureca

Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van ontslagrecht kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.