Wonen & huur

Advies rond wonen, bouwen, huren en vergunningen.

Samen een huis kopen, tijdelijk je appartement verhuren met Airbnb, je huisbaas wil je weg, problemen met de buren… Er zijn veel verschillende juridische problemen mogelijk betreffende wonen en huur.

Huur of verhuur je een woning of ga je een huis kopen, dan komt hier heel wat bij kijken. Wat dient er nu juist in de huur-of koopovereenkomst te worden opgenomen, wie is er aansprakelijk bij schade, wanneer kan je een huurovereenkomst opzeggen en met welke gevolgen? Vertel ons hier kort jouw juridische probleem, dan gaan we samen op zoek naar de meest geschikte oplossing.  

Een huurovereenkomst afsluiten

Wanneer je een woning huurt of wil huren, heb je steeds te maken met een huurovereenkomst. De huurovereenkomst is de eerste stap naar een goede verstandhouding met de verhuurder en zorgt ervoor dat je zorgeloos kan genieten van jouw woning. Let er steeds goed op dat deze overeenkomst correct wordt afgesloten, zeker wanneer je de woning huurt van een particulier.

Een eigen woning kopen

Er komt juridisch heel wat kijken bij het kopen van jouw eigen woning. In dit geval zal je steeds te maken hebben met een koopcontract, dat de basis vormt van een goede verstandhouding met de overlater en jouw rechten grotendeels zal beschermen indien er later iets mis blijkt te zijn met de eigendom. In het koopcontract zijn zaken terug te vinden als de wettelijke bedenktijd, een intentieverklaring en het appartmentenrecht indien het over een appartement gaat. Een koopcontract varieert sterk van eigendom tot eigendom en kan dus niet worden gezien als een standaarddocument. Het is aan te raden het koopcontract steeds kort te laten nalezen door een advocaat of jurist, die perfect weet welke zaken dienen te worden toegevoegd of welke mogen worden geschrapt. 

Een conflict met de buren

Helaas kies je jouw buren niet steeds zelf en zeker wanneer er een conflict ontstaat kan dit tot erg vervelende situaties leiden. Burenruzies zijn voor veel mensen een belangrijke oorzaak waardoor ze zich niet langer goed voelen in hun eigen woning. Wanneer je huurt is het mogelijk om jou verhuurder te vragen te bemiddelen in het conflict met de buren of om sneller uit te kijken naar een andere woning. Wanneer het echter jouw eigen woning is ligt de hele zaak nog moeilijker. Meestal kan een advocaat, jurist of bemiddelaar vrij snel duidelijkheid scheppen over de juridische aspecten van de burenruzie en wijzen op de rechten en plichten van de betrokken partijen om daarna een verzoenende rol op te nemen. Indien dit nog steeds niet werkt, kan er uiteindelijk een rechter ingeschakeld worden om een oplossing te bieden. Gezien de lange duurtijd en hoge kosten raden we sterk aan deze laatste optie zoveel als mogelijk te vermijden en slechts te zien als laatste poging wanneer alle andere opties reeds zijn uitgeput.

Bestel hier de oplossing voor jouw situatie

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Subthema's

Bouwen en verbouwen Pacht Vergunning en milieu Koop & Verkoop Burenhinder Mede-eigendom Huur

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies