Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Overname van een gemene muur

Stel dat jouw woning en dat van de buren twee dezelfde gespiegelde halfopen woningen zijn. Net zoals vele andere Vlamingen heb je wellicht hierbij een aanbouw geplaatst. En nu hoor je dat er door de buren een bouwaanvraag werd ingediend voor een aanbouw op het gelijkvloers. Hierbij zouden de buren dus een nieuwe muur voorzien met een dikte van 14 cm naast de bestaande scheidingsmuur, zodat er geen overname van de muur nodig zou zijn.
 
Heb je nood aan advies in verband met de overname van een gemene muur door een buur? De muur is pas gemeen als er maar één muur is of wanneer de muur die ernaast gebouwd wordt op uw fundering zou gezet zijn. In dat laatste geval is de buur inderdaad verplicht een overnameprijs te betalen. Lees hieronder verder.
 

Bezwaarschrift

 
Via het omgevingsloket dien je vooreerst een bezwaarschrift in te dienen. Daarna zal het gemeentebestuur antwoorden op uw bezwaar. Bij een negatief antwoord kan je daarna via het omgevingsloket opnieuw bezwaar aantekenen in verband met de beslissing.
 
Dit is een burgerlijke materie tussen natuurlijke personen die dus in de burgerlijke rechtbanken dient beslecht te worden. Een beroep bij de Bestendige Deputatie zal verloren tijd, energie en geld zijn.
 
Indien de gemeente geen specifiek reglement heeft in verband met gemene muren zal de algemene regelgeving rondom gemene muren gevolgd moeten worden.
 
De muur is pas gemeen als er maar één muur is of wanneer de muur die ernaast gebouwd wordt op uw fundering zou gezet zijn. In dat laatste geval is de buur inderdaad verplicht een overnameprijs te betalen.
 

Plaatsbeschrijving

 
Voor aanvang van de werken dient er best een plaatsbeschrijving te worden opgesteld om toekomstige discussies te vermijden en desgevallend te beslechten. Mocht er zich een schadegeval voordoen bij U als gevolg van de werken, dan kan U dat eenvoudiger bewijzen dat de schade een oorzakelijk verband heeft met de werken. De bouwheer heeft hierdoor echter de mogelijkheid om de schade die U zou hebben te betwisten op grond van die plaatsbeschrijving waardoor hij kan bewijzen dat er een voorafbestaande toestand was en dat de schade dus geen causaal verband heeft met de werken.
 
Kan de buur je hiervoor echter kosten aanrekenen? Neen, de kosten ervan zijn voor de bouwheer, in casu dus jouw buur.

Oplossing door Jureca

Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van Wonen kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.