Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Regularisatie na verkoop huis

Stel, u en uw broer of zus verkopen het ouderlijk huis nadat er kopers worden werden gevonden. Nadat het compromis werd ondertekend, betalen de kopers 10% bij hun notaris na afgifte van de bouwplannen, dewelke dateren uit een ver verleden.
 
Nu is het zo dat de bouwplannen niet meer overeenstemmen met huidige situatie. Hebben de kopers recht op een regularisatie? Kunnen de kopers dan afzien van te kopen en het compromis verbreken? Is deze bouwovertreding niet al lang vervallen (meer dan 50jaar)? Hebben ze dan een reden om te verkoop te vernietigen? Wens je duidelijkheid over jouw rechten en plichten?

Verborgen gebrek

Juridisch is dit een verborgen gebrek. De koper kan afzien van de verkoop want de verkopers wisten dat de woning niet was uitgevoerd zoals op plan.
 
Theoretisch kunnen de kopers de verkoop afblazen en de contractuele schadevergoeding eisen van 10%. In theorie want:
 
- zowel strafrechtelijk als burgerrechtelijk zijn alle vorderingen mogelijks verjaard;
 
Met andere woorden de regularisatie is nog een loutere administratieve aangelegenheid. Mochten de kopers in deze omstandigheden de verkoop niet willen uitstellen met een paar maanden - op voorwaarde dat je de kopers vergoedt voor de maanden die zij verder moeten huren -, dan zullen de kopers zeer zwak staan bij een eventuele vordering in schadevergoeding wegens ontbinding van de koop.

Wat kan je nu concreet doen?

De koop kan authentiek verleden worden op een datum na 4 maanden maar dan zijn de kopers de registratierechten sowieso verschuldigd, zelfs al wordt de verkoop nog afgeblazen. Schade die ze op jou kunnen verhalen als de verkoop toch niet zou kunnen plaatsvinden.
 
Ofwel kan je een nieuwe compromis maken en de oude verscheuren. Dit eventueel met een lagere prijs of een clausule met een vergoeding voor de maanden dat ze nog moeten huren. In principe komt dit op hetzelfde neer, want als de regularisatie er niet komt, zitten jullie allemaal terug met hetzelfde probleem. Voordeel hiervan is dat een nieuwe prijs kan bedongen worden of de reeds vernoemde clausule.
 
Ofwel doe je een voorstel om te verkopen met een prijsvermindering en de uitdrukkelijke opgave van de reden ervan in de compromis en in de akte. De kopers zijn er van op de hoogte dat er een stedebouwkundig misbrijf aan kleeft, maar nemen dan het risico volledig op zich. Voor jou is dat zeer handig, maar de kopers moeten willen meegaan. Je zal waarschijnlijk ook meer moeten betalen dan de paar maanden huur die je anders zou moeten betalen. Je zal dan wel gemoedsrust hebben. Onderhandelen is de boodschap.

Oplossing door Jureca

Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van Wonen en Huur kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.