Strafrecht

Advies rond arrestaties, procedures, bewijzen, misdaden en misdrijven.

Strafrecht, wat houdt het allemaal in?

Voor het aansprakelijkheidsrecht is een bijzondere rol weggelegd in de strafprocedure.

Slachtoffers van een crimineel feit hebben een rol als burgerlijke partij in de strafprocedure, waarlangs zij vergoeding kunnen eisen voor geleden schade.

De burgerlijke partijstelling wordt materieelrechtelijk gestoeld op het gewone aansprakelijkheidsrecht, maar is procedureel grotendeels beschreven in het Wetboek van Strafvordering.

Daarnaast bestaat er voor het slachtoffer ook de mogelijkheid om genoegdoening te zoeken bij de gewone burgerlijke rechtbank. 

Het is evenwel zo dat het slachtoffer er meer belang bij heeft om zijn wagon aan te haken aan de strafprocedure dan solo te gaan in een burgerlijke procedure. Zo zal het slachtoffer in een burgerlijk proces zelf de bewijslast dragen, terwijl in een strafprocedure hij/zij zich voornamelijk kan baseren op het strafdossier aangebracht door het Openbaar Ministerie.

Daarnaast is het zo dat de burgerlijke procedures steeds geschorst blijven tot er een uitspraak is in de strafprocedure (Le criminel tient le civil en etat).

De klacht met burgerlijke partijstelling

Als slachtoffer van een misdrijf bestaat de mogelijkheid om zelf een strafonderzoek op te starten en zo enigszins een inquisitoire procedure te starten waar men zelf niet naar bewijzen moet gaan zoeken.

Door een klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter wordt een gerechtelijk onderzoek opgestart. Het is dan aan de onderzoeksrechter om alle aspecten van de zaak te gaan onderzoeken. Hierbij worden dan zowel bewijzen à charge en à décharge gezocht.

Als de onderzoeksrechter zijn onderzoek heeft afgerond kan, als er voldoende aanwijzingen zijn voor de feiten, de Raadkamer en/of de Kamer van inbeschuldigingstelling de zaak doorverwijzen naar de strafrechter.

Voor de strafrechter kan de burgerlijke partij zijn concrete aansprakelijkheidsvordering stellen.

Om te vermijden dat evenwel te lichtzinnig wordt omgesprongen met de mogelijkheid van klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter, zal de onderzoeksrechter quasi steeds de plaatsing van een waarborgsom vereisen alvorens tot gerechtelijk onderzoek wordt overgegaan.