Familie
Advies rond scheiding, erfenis, kinderen, trouwen en vermogen.
Een echtscheiding, erfenis, ontvangen van onderhoudsgeld, problemen bij de omgangsregeling voor kinderen... Helaas lopen de zaken binnen jouw familie niet steeds zoals je had gehoopt. Wanneer we nieuwe persoonlijke relaties aangaan, of andere verbreken, heeft dit veelal moeilijke juridische implicaties. Als de emoties hoog oplopen hoef je er echter niet alleen voor te staan, met goed en correct juridisch advies voorkom je nog groter kwaad.
TROUWEN EN SAMENWONEN
De liefde van je leven gevonden? Een nieuwe partner? Is trouwen of samenwonen de beste oplossing voor jullie situatie? Wat zijn de gevolgen voor je minderjarige kinderen? En wat als je plots thuis wilt blijven voor die kinderen? Of meehelpt in de zaak van jouw echtgenoot? Er al eens aan gedacht om het papierwerk te laten aanpassen aan je (nieuwe) situatie?
In Vlaanderen bestaan er momenteel drie verschillende vormen van samenwonen:
- Jullie trouwen voor de wet en woont samen als gehuwden.
- Jullie gaan wettelijk samenwonen. Dat betekent dat jij en jouw partner een verklaring tot wettelijk samenwonen afleggen bij de dienst burgerlijke stand van jullie gezamenlijke woonplaats.
- Je woont samen met jouw partner in dezelfde woning, maar legt geen verklaring af van wettelijk samenwonen. In dit geval vormen jij en jouw partner een ‘feitelijk gezin’ en spreken we van ‘feitelijk samenwonen’.
Elk van de bovenstaande vormen heeft zijn eigen specifieke regels en gevolgen, waardoor je maar best goed geïnformeerd bent alvorens keuzes te maken.
SCHEIDEN
Wanneer je niet langer een toekomst ziet voor jouw huwelijk, kan je steeds alleen of in onderling overleg met je partner beslissen om te scheiden. Als je gaat scheiden heb je vaak meer kopzorgen dan enkel het verdelen van goederen en het vinden van een nieuwe woonplaats. De alimentatie moet berekend worden, afspraken over de kinderen moeten worden gemaakt, kun je straks nog wel rondkomen en hoe kun je dit het beste regelen? Het verloop van de procedure hangt sterk af van de manier waarop jij en je partner willen scheiden:
- De echtscheiding door onderlinge toestemming. (Jij en je partner komen zelf tot een akkoord over de scheiding)
- De echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting van het huwelijk. (Jij en je partner vinden geen akkoord over de scheiding)
ONDERHOUDSGELD KINDEREN
Wanneer jij en je (ex-)partner samen kinderen hebben, dan is de kans groot dat er afspraken dienen gemaakt te worden over het onderhoudsgeld en een verblijfsregeling. Hoewel de emoties in deze besprekingen vaak hoog oplaaien is het uiteraard steeds in het belang van het kind wanneer hier snel duidelijke afspraken over komen.
ERFENIS
Erven lijkt op het eerste zicht positief, maar het is toch opletten geblazen. Je erft namelijk niet alleen de bezittingen maar ook de lopende contracten én schulden van de overledene. Indien er –na onderzoek- te veel schulden in de erfenis blijken te zijn, weiger je best de erfenis. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren over wat er juist in de erfenis zit, wie de erfgenamen zijn en welke stappen je kan ondernemen om de hele procudere vlot te laten verlopen zonder onaangename verassingen achteraf.
Bestel hier de oplossing voor jouw situatie
Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder
Hoe werkt het?
- 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
- 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
- 3. Kies vrijblijvend uw oplossing
Waarom kiezen voor Jureca?
- 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
- 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
- 3. Snel antwoord op jouw vraag
Subthema's
Scheiden Samenwonen Trouwen Erfenis Kinderen IdentiteitHeb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten