Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Opties vereffening-verdeling bij onverdeeldheid

Wat na het overlijden van één van de ouders? Door het overlijden ontstaat de situatie van een onverdeeldheid tussen de kinderen en de ouder voor de regeling van de erfenis. Om uit een onverdeeldheid te treden met jouw broer en/of zus en uw ouder, heeft u twee mogelijkheden:

Vrijwillige vereffening - verdeling

Oftewel raadpleegt u een notaris naar keuze met het oog op een vrijwillige vereffening-verdeling. 

Dit betekent dat de notaris alsdan uw zus/broer en ouder zou kunnen uitnodigen om na te gaan of jullie op een minnelijke wijze tot verdeling en vereffening van de goederen in onverdeeldheid zouden kunnen komen.

De notaris kan hierin een soort van bemiddelende rol spelen doch kan de ene of de andere partij niet ‘dwingen’ tot een verdeling.

Gerechtelijke vereffening-verdeling

Indien een vrijwillige vereffening-verdeling geen optie is of indien de poging hiertoe niet gelukt zou zijn, kan u opteren voor een gerechtelijke vereffening-verdeling.

U dient uw vader en zus hiervoor te dagvaarden tot uitonverdeeldheidtreding.

Jureca raadt u aan hiervoor een advocaat te raadplegen zodat deze u in deze procedure kan bijstaan en verder kan adviseren.

De Rechtbank zal alsdan een vereffeningsnotaris aanstellen, dewelke zal overgaan tot de opstart van de gerechtelijke vereffening-verdeling en hierbij gebonden is door termijnen, bij wet bepaald.

Uiteindelijk zal de notaris inzake een advies dienen op te maken en, indien één van de partijen, zich hier niet in zou kunnen vinden, zal het dossier ter beslechting terug worden overgemaakt aan de Rechtbank. De Rechtbank zal uiteindelijk alsdan de knoop moeten doorhakken.

Oplossing door Jureca

Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van nalatenschap kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.