Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Toewijzing gehele nalatenschap aan één persoon

Werd de nalatenschap aan één partij toegewezen?

Huwelijkcontract met clausule

Het kan zijn dat je nieuws krijgt van de notaris bij een erfenis dat er een clausule bestaat in het huwelijkscontract waarbij een nalatenschap aan één partij wordt toegewezen. Heeft u vragen omtrent de rechtsgeldigheid van dergelijke clausules?

Wanneer een nalatenschap wordt afgewikkeld, zal in eerste instantie de huwgemeenschap vereffend en verdeeld moeten worden. Hoe deze vereffening en verdeling precies verloopt, hangt af van het stelsel waaronder de echtgenoten getrouwd zijn. Nadat de huwgemeenschap is vereffend en verdeeld, komt met tot het tweede niveau, hetzij de vereffening en verdeling van de nalatenschap.

Het huwelijkscontract speelt op het eerste niveau, namelijk de afwikkeling van de huwgemeenschap doch de inhoud hiervan kan gevolgen hebben voor de afwikkeling van de nalatenschap (niveau 2). Indien een verblijfsbeding of een andere beding wordt opgenomen waarbij de goederen van de overledene worden toegekend aan de langstlevende echtgenote, komen deze goederen niet meer tot de nalatenschap (niveau 2) waardoor deze niet vereffend en verdeeld kunnen worden onder de erfgenamen. 

Testament

Op welke goederen zou een huwelijkscontract betrekking hebben? Hierbij is het steeds vereist dat een gespecialiseerde advocaat het huwelijkscontract kan doornemen, om u hierover correct te adviseren. Het is immers mogelijk dat dit uitwerking heeft op alle goederen dan wel enkel op de gemeenschappelijke goederen.

Om sprake te zijn van dergelijk beding dient er een huwelijkscontract of een testament namens één van de partijen te bestaan. Anders is dergelijk verdeling in volle eigendom niet mogelijk.

Vereffening en verdeling

Het is pas na de vereffening en verdeling van de huwgemeenschap dat het testament uitwerking heeft. Indien er geen testament is, zullen de goederen waarop het huwelijkscontract geen betrekking heeft verdeeld worden volgens de wettelijke devolutie, m.n. verdeeld onder familieleden afhankelijk van hun graad en orde. Ons artikel omtrent de procedure van een vereffening verdeling bij onenigheid binnen de familie kan je hier terugvinden.

Om na te gaan of de nalatenschap van de partij bijgevolg correct verlopen is, dient u een kopie van het huwelijkscontract te bemachtigen. De notaris die zich beziggehouden heeft met de nalatenschap van de partij zal hiervan meestal een kopie hebben. 

Oplossing door Jureca

Heeft u vragen omtrent de rechtsgeldigheid van dergelijke clausules? Beschik je over de juiste documenten? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van nalatenschap kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.