Heb je een advocaat nodig?

Wij helpen jou graag verder. 

  • Vind een advocaat
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Hoe stel je het vaderschap vast en wat zijn de gevolgen ervan?

Dit is een advies omtrent het vaderschap in een specifieke situatie en dus niet noodzakelijk van toepassing op jouw situatie. Als je in een gelijkaardige situatie zit en je wilt zekerheid over je rechten, win dan zeker onze expertise in. Jureca levert steeds advies tegen een vaste prijs. 

 

Verschillende manieren

Als moeder van een minderjarig kind, zijn er verschillende manieren om de vaststelling van het vaderschap te bekomen indien het kind momenteel geen vader heeft.Ten eerste kan het zijn dat de vader het kind eenvoudigweg erkent. De erkenning is een eenzijdige rechtshandeling waarbij een persoon verklaart dat hij met een bepaald kind een juridisch vastgestelde afstammingsband wil creëren. De erkenning gebeurt bij authentieke akte voor de ambtenaar van de burgerlijke stand of voor de notaris. Voor de erkenning moet u uw toestemming geven. Lees ook dit artikel voor meer informatie vinden mocht de vader de afstamming betwisten.

 

Geen termijn

De wet stelt geen termijn voor de erkenning. Als het kind dus officieel geen bekende vader heeft, kan de vader te allen tijde het kind erkennen. Ook later nog. Als de vader weigert het kind te erkennen, kan u een vordering tot vaststelling vaderschap instellen. Om het vaderschap vast te stellen moet de biologische band worden bewezen. Meestal betekent dit dat er een DNA-onderzoek zal worden ingesteld. De vader kan dit onderzoek weigeren, maar de rechter kan daaruit alle nodige conclusies trekken. Het spreekt voor zich dat de procedure erg lang zal duren als de vader niet erg meewerkend is. 

 

Indien vader is gehuwd

Indien de vader gehuwd is en indien het kind werd verwekt gedurende het huwelijk bij een vrouw van wie hij niet de echtgenoot is, moet het vonnis waarin de afstamming wordt vastgesteld aan zijn echtgenote worden betekend. Indien de man niet meer gehuwd is, is dat vermoedelijk niet langer verplicht.
 
 

Bij vaststelling van afstamming

Indien de afstamming langs vaderszijde wordt vastgesteld door de erkenning of door de gerechtelijke beslissing, wordt de naam van het kind niet gewijzigd, tenzij u een gemeenschappelijke verklaring zou afleggen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Eenmaal de vaderschapsband vaststaat, hetzij door erkenning, hetzij na de gerechtelijk procedure, dan staat uw kind op exact dezelfde hoogte als zijn andere kinderen. Dat betekent dat uw kind van de man in kwestie, en u dus in principe ook, onderhoudsgeld kan vragen. Verder kan onderhoudsgeld in principe ook retroactief worden gevraagd. Echter kan men niet meer dan 5 jaar teruggaan in de tijd.
 

Oplossing door Jureca

Dit is een advies omtrent het moederschap in een specifieke situatie en dus niet noodzakelijk van toepassing op jouw situatie. Als je in een gelijkaardige situatie zit en je wilt zekerheid over je rechten, win dan zeker onze expertise in. Jureca levert steeds advies tegen een vaste prijs.

Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van onderhoudsgelden kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.