Schulden

Advies over schulden, beslag, betalingsbevel en gerechtsdeurwaarders.

De 9 belangrijkste vragen rond schulden

Als een factuur niet betaald wordt of je hebt geld geleend aan iemand en die weigert om terug te betalen dan kan u een advocaat in schakelen. Als er schriftelijk bewijs is van de schuld dan is de kans heel groot dat je de zaak wint en de terugbetaling van de schuld kan eisen en afdwingen. Hoeveel het kost om de schuld te innen hangt meestal af van het bedrag. Reken toch op een 20% van het schuldbedrag. Voor kleine bedragen onder de €1000 wegen de kosten vaak niet op om de schuld juridisch te eisen. 

Afhankelijk van de hoedanigheid van de partijen zijn verschillende rechtbanken bevoegd. Er is de Rechtbank van Koophandel voor handelaren en de Burgerlijke Rechtbank voor particulieren.

Schulden tussen handelaren

Het invorderen van onbetaalde facturen tussen handelaren verloopt in 3 stappen. Tenzij de facturen officieel geprotesteerd worden, dan volgt een andere invorderingsprocedure. Indien er niet meer kan betaald worden zal er eerst gekeken worden naar een afbetalingsplan. Faillisement of de wet van continuiteit van ondernemingen is een andere oplossing.

Schulden tussen particulieren

Afhankelijk van de waarde van het geschil zijn er verschillende rechtbanken bevoegd. De invorderingsprocedure is gelijkaardig aan die van handelaren, met dat verschil dat de consument extra beschermd is. Indien je de schulden niet kan betalen vraag je best onmiddellijk een afbetalingsplan. Zo vermijd je extra kosten.

Onbetwiste geldschulden

Op vraag van de advocaat kan een gerechtsdeurwaarder direct worden ingeschakeld ter invordering van onbetwiste geldschulden. We vatten de procedure om onbetwiste geldschulden in te vorderen voor u samen in 9 stappen.

Huurschulden: Wat als je je huur niet meer kan betalen?

Contact opnemen met de verhuurder is aangewezen. Er kan een afbetalingsregeling worden afgesproken zodat je extra kosten vermijdt. Je kan bij chronische betalingsproblemen de huurovereenkomst in minne beëindigen

Uitstel van betalingen

Als u uw schulden tijdelijk niet meer kan betalen kan u aan de rechter uitstel van betaling vragen. Je krijgt dan de mogelijkheid om je schulden periodiek af te lossen in plaats van in 1 keer.

Faillisement

Het faillissement betekent het einde of uitdoven van handelsactiviteiten en uiteindelijk het einde van de onderneming. Zowel personen als ondernemingen kunnen failliet verklaard worden. Er zijn 3 partijen die het faillissement kunnen aanvragen. Het faillissement wordt aangevraagd bij de rechtbank van koophandel waar de zetel van die onderneming is gevestigd.

De wet continuïteit van ondernemingen

Indien je onderneming in slecht vaarwater zit maar je wilt nog niet failliet verklaard worden dan kan je beroep doen op de wet continuïteit van ondernemingen (WCO). Je krijgt dan de tijd en ademruimte om de onderneming terug op koers te krijgen.

Schulden innen

Indien uw vorderingen niet worden betaald dan kan u een bevel tot betaling krijgen en een gerechtsdeurwaarder sturen die dan beslag legt om de schuld te innen. 

Heb je hulp nodig om schulden te betalen? 

Lees meer over schuldbemiddeling

Als je in schuldbemiddeling gaat zal een schuldbemiddelaar proberen om een regeling te treffen met je schuldeisers over de betaling van je schulden. Er gelden verschillende regels, afhankelijk of het over schulden tussen handelaren gaan of schulden tussen particulieren. 

Stel hier jouw vraag

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Subthema's

Beslag Betalingsbevel Bewarend beslag Dwangbevel Gerechtsdeurwaarder Uitvoerend beslag

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies