Echtscheiding

De voornaamste weetjes bij het aanvatten van een echtscheiding

Een echtscheiding kan op twee manieren gebeuren: door onderlinge toestemming of op grond van ‘onherstelbare ontwrichting’. 

Klik hier voor meer algemene info over scheiden.

Echtscheiding door onderlinge toestemming

Zoals de naam al aangeeft, kan deze procedure gevolgd worden als de echtgenoten onderling tot een akkoord komen. Voor de eigenlijke procedure kan gestart worden, moeten de echtgenoten samen een scheidingsovereenkomst opstellen waarin de voorwaarden van de scheiding beschreven worden.

In een scheidingsovereenkomst worden afspraken gemaakt over de woning, over de kinderen en over de verdeling van bezittingen en gelden.

Als de echtgenoten beschikken over een eigen woning, moet er ofwel worden afgesproken dat deze verkocht zal worden, ofwel dat één van de echtgenoten er blijft wonen. Uiteraard moet in dat laatste geval ook worden overeengekomen hoeveel de ene echtgenoot aan de andere moet betalen. 

In de scheidingsovereenkomst moet ook worden opgenomen wat er met de gezamenlijke kinderen – als die er zijn - moet gebeuren. Dit omvat zowel de gezagsregeling als de verblijfsregeling en de kostenregeling. Lees hier meer over kinderen en scheiden.

Hulp nodig bij het opstellen van een scheidingsovereenkomst

Onherstelbare ontwrichting

Als het niet mogelijk blijkt om te scheiden door onderlinge toestemming, is een echtscheiding op basis van onherstelbare ontwrichting aangewezen. Dit kan gebeuren op grond van een bewijs van onherstelbare ontwrichting, of op basis van een feitelijke scheiding. 

Bewijs van onherstelbare ontwrichting

Als het ‘onmogelijk’ is om samen verder te leven, is het huwelijk onherstelbaar ontwricht. Dit moet worden aangetoond aan de rechter door middel van bewijzen, zoals brieven, foto’s, e-mails, getuigen, …

Nu is het begrip ‘onmogelijk’ in deze context natuurlijk behoorlijk vaag – wat voor de ene persoon onmogelijk is, is voor de andere misschien niet meer dan een vervelend ongemak -, en dus is het aan de rechter om te oordelen wat in de gegeven omstandigheden als ‘onmogelijk’ kan beschouwd worden en wat niet. Zaken die hier zeker voor in aanmerking komen zijn bewijs van overspel, mishandeling, grove beledigingen, enzovoort.

Als de rechter concludeert dat het huwelijk inderdaad onherstelbaar ontwricht is, kan hij de echtscheiding onmiddellijk bekrachtigen.  

Onherstelbare ontwrichting als gevolg van een feitelijke scheiding

Als je gedurende een zekere periode gescheiden leeft van je partner, zal je huwelijk ‘onherstelbaar ontwricht’ worden.  De lengte van die periode hangt af van meerdere factoren:

  • Als je samen met je partner een gezamenlijke aanvraag indient, dan voltstaat een periode van zes maanden feitelijke scheiding om het huwelijk als onherstelbaar ontwricht te beschouwen.
  • In het geval je een gezamenlijke aanvraag indient terwijl je minder dan zes maanden feitelijk gescheiden leeft, dan zal de rechter een reflectieperiode inlassen, waarna je opnieuw samen een aanvraag tot echtscheiding moet indienen bij de rechtbank.
  • Als slechts één van de partners de echtscheidingsaanvraag indient, dan moet de feitelijke scheiding vooraf minimaal een jaar duren.
  •  En wanneer slechts één van de partners de vraag tot echtscheiding indient terwijl de feitelijke scheiding vooraf minder dan een jaar geleden gestart is, zal de rechter eerst een reflectieperiode voorstellen. Daarna kan je je opnieuw tot de rechtbank wenden om je wil tot echtscheiding te herhalen.

Heeft u hulp nodig bij uw scheiding?

Jureca helpt u graag met het vinden van de beste oplossing. Of u nu een procedure wilt starten, advies wilt of een consultatie we helpen u steeds aan de juiste oplossing. Klik hier om te starten. 

Stel hier jouw vraag

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies