Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Wat is een gelijkmatig verdeeld verblijf voor het kind tussen de ex-partners?

 
 

 

 

Stel dat bij een scheiding jouw ex-partner een gelijkmatig verdeeld verblijf voorstelt. Bijvoorbeeld in de vorm van een week-weekregeling voor het kind of de kinderen In hoeverre zou dit een haalbare kaart zijn?

Week-weekregeling

De Belgische wetgever ‘promoot’ als het ware een week-weekregeling tenzij er, zoals zij het noemen, ‘tegenindicaties’ zouden zijn.

Eén daarvan is de leeftijd van de kinderen. Doorgaans zal de Rechtbank de mogelijkheid tot een gelijkmatig verdeeld verblijf maar onderzoeken vanaf het moment dat een kind de leeftijd van 5 à 6 jaar heeft bereikt.

Onderzoeken tonen immers aan dat, indien er reeds een gelijkmatig verdeeld verblijf zou worden georganiseerd voor kinderen jonger dan 5 à 6 jaar oud, dit niet in hun belang zou zijn en zij op latere leeftijd hechtingsproblemen zouden kunnen ontwikkelen.

Kinderen tot de leeftijd van 5 à 6 jaar hebben nood aan een ‘primaire zorgfiguur’, hetgeen in de meeste gevallen de moeder is.

Week-weekregeling

Indien je en jouw ex-partner niet minnelijk tot een vergelijk zouden komen aangaande de regeling voor het kind, zal de Rechtbank een regeling bepalen, waarvan zij meent dat deze in het belang van het kind is, rekening houdende met, naast de leeftijd, ook de opvangmogelijkheden van beide ouders (door henzelf en/of familieleden), de opvoedingscapaciteiten, beschikbaarheid, afstand tussen de woonplaatsen van de ouders etcetera. 

Hoewel er steeds naar de concrete omstandigheden van ieder dossier moet gekeken worden, zal de Rechtbank niet snel geneigd zal zijn om het kind uit zijn vertrouwde (school)omgeving te halen. De Rechtbank hecht immers veel belang aan stabiliteit en structuur.

Zo zal zij ook niet snel oordelen dat het kind élk weekend bij één ouder zou moeten verblijven, daar de andere ouder alsdan haast geen quality time met hem zou hebben.

De Rechtbank zal een kind maar horen vanaf de leeftijd van 12 jaar. Slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden, wordt geluisterd naar de mening van kinderen onder de leeftijd van 12 jaar.

Oplossing door Jureca

Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van scheiding kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.