Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

In conflict door werken aan je huis? Zet deze verzekeringen in

Na een intensieve zoektocht heb je eindelijk je droomhuis gevonden. Perfecte locatie, wellicht met een mooie tuin of balkon erbij, en de keuken is ideaal voor diners met familie en vrienden. Bijna alles klopt met hoe je het altijd voor ogen had, en met nog een paar aanpassingen te gaan is het écht helemaal naar je zin. Je sluit daarom na het nagaan van je opties renovatielening af waarna het verbouwen kan beginnen.

Zo’n verbouwing doe je zelden alleen. Er is altijd wel één andere partij, of zelfs meerdere, bij betrokken. Dat kan bijvoorbeeld een aannemer of architect zijn, maar ook de buren. Hoewel het van niemand de intentie zal zijn, kan een verbouwing leiden tot een conflict met die andere partijen. In dit artikel wordt een aantal tips op een rijtje gezet die je kan gebruiken om een dergelijke situatie zo goed mogelijk op te lossen.

Renovatie aan een huis

Nog even terug naar het begin. Dat huis is gekocht en je hebt dus plannen voor een verbouwing. Om zo’n project te bekostigen, kan je renovatieleningen vergelijken, voordat je er één afsluit. Zo’n renovatielening, ook wel verbouwingslening genoemd, stelt je in staat om de werken uit te (laten) voeren wanneer je je eigen spaargeld liever niet aan wil spreken, of wanneer je eigen financiën niet toereikend zijn.

Dit type lening kan je overigens ook aangaan wanneer je renovaties aan je woning uit moet voeren in het kader van ‘jaarlijkse slijtage’; werken waar je dus eigenlijk niet omheen kan zoals het vervangen van de boiler of het aanleggen van nieuwe bekabeling voor de elektriciteit, in plaats van verfraaiingen van je huis.  

Zoals eerder genoemd, zijn er vaak anderen betrokken bij dit soort werkzaamheden aan je woning. Bij het plaatsen van een nieuwe dakkapel of het vervangen van de boiler is de kans namelijk groot dat je dit niet zelf op je neemt, maar dat een aannemer wordt ingehuurd die de klus voor je klaart. Bij de grotere verbouwingswerken, waarbij echt ontworpen moet worden, kan een architect betrokken zijn.

In de meest ideale situatie verloopt alles volgens plan en worden de werken naar tevredenheid van alle betrokkenen uitgevoerd. Maar, het gaat echter ook wel eens anders. Want, wat als de renovatiewerkzaamheden leiden tot een conflict met de aannemer of architect? Of stel dat er een ruzie met de buren ontstaat door bijvoorbeeld schade die veroorzaakt is tijdens de verbouwing. In dit soort gevallen kan je best eerst teruggrijpen op een verzekering, voordat het een juridische kwestie wordt waarvoor je een advocaat moet inschakelen.

Bouwplaatsverzekering

Om te beginnen is het handig om te weten van het bestaan van een bouwplaatsverzekering. Deze verzekering kan (verdere) conflicten of juridische procedures voorkomen die ontstaan zijn door, of na, veroorzaakte schade. Niet alleen de klant (ofwel; jijzelf) kan een bouwplaatsverzekering aangaan, maar ook aannemers kunnen zichzelf op een dergelijke manier verzekeren. 

Het is verstandig om per verzekeraar na te gaan wat er precies onder de dekking valt, maar vaak is door middel van de verzekering ‘alle bouwplaatsrisico’s’, alle schade alsook alle gevallen van Burgerlijke Aansprakelijkheid te claimen. Mocht er tijdens de renovatie dus een deel van de constructie instorten en daarmee de woning van de buren worden beschadigd, dan wordt dat schadebedrag uitgekeerd door de verzekeraar.

Maar, ook wanneer uw buren, de architect, de aannemer of diens werknemers aan lichamelijke of immateriële gevolgschade door het op jouw terrein uitgevoerde werk lijden, ben je hiertegen verzekerd.

Hiernaast bestaat ook de relatief nieuwe wet op de tienjarige aansprakelijkheid. Sinds 1 juli 2018 zijn alle dienstverleners in de bouwsector namelijk verplicht om een verzekering af te sluiten waarmee ze hun tienjarige aansprakelijkheid verzekeren. Het doel hiervan is dat jijzelf als klant, maar ook het ingehuurde bedrijf, beschermd zijn wanneer ernstige constructiefouten tijdens de bouw of een renovatie leiden tot ernstige (im)materiële schade. 

Rechtsbijstand

Een verzekering waar u ook aanspraak op kunt maken in geval van een conflict na schade, is een rechtsbijstandsverzekering. Ook wanneer je alleen advies wilt over een (mogelijk) conflict, kan je terecht bij de verzekeraar waar je dit hebt afgesloten.

Wanneer er sprake is van een conflict, neemt de verzekeraar de taak op zich om je rechten te verdedigen en dus je belangen te behartigen. Dit gebeurt aan de hand van de polisvoorwaarden. In de eerste fase is er nog niet meteen sprake van een juridische procedure. Lees hier meer over juridische procedures. Eerst wordt namelijk geprobeerd om een schikking te treffen. Als dat niet lukt, en het dus tot een juridische procedure komt, worden de kosten voor bijvoorbeeld het inhuren van een advocaat en het proces door de verzekeraar betaald.

Zoals eerder genoemd, is een conflict tijdens renovatiewerkzaamheden aan je huis niet altijd te voorkomen, maar door eerder genoemde verzekeringen in overweging te nemen, kan je (verdere) escalatie van een conflict of ellenlang juridisch getouwtrek voorkomen en vooral genieten van je nieuw, verbouwde droomhuis.