Auto kopen of verkopen

Een auto kopen of verkopen, maar niet helemaal zeker welk contract je moet gebruiken, welke documenten moeten worden overgedragen of hoe de nummerplaten te laten schrappen? We voorzien jou snel van een duidelijk overzicht en nuttige info. 

 

Welk soort contract?

Afhankelijk of je een btw-plichtige of particulier bent, gebruik je een ander type verkoopsovereenkomst.

Als professionele verkoper of garagist gebruik je de professionele template die je kan terugvinden onder de rubriek ondernemen; 

Als particulier gelden de volgende regels: Stel in twee exemplaren een verkoopsovereenkomst op die onder andere de voornaam, de naam en het adres van jezelf en de koper bevat, de kenmerken van het voertuig en de datum waarop dat voor het eerst in het verkeer werd gebracht, zoals in dit model van een contract tussen particulieren.

Voor de koper geldt deze verkoopsovereenkomst als eigendomsbewijs, voor de verkoper is het tevens belangrijk dit bewijs goed te bewaren voor indien hier later discussie over zou ontstaan. 

Goed om weten:

Als je jouw wagen verkoopt aan een garagist, een merkdistributeur of elke andere persoon of onderneming die een handelaarsplaat heeft, dan levert u ofwel een verkoopsovereenkomst af waarvan de gegevens worden overgenomen in het inkoopboek, ofwel een aankoopborderel waarvan u een kopie bewaart. Dit dient als bewijs dat het voertuig op correcte wijze werd verkocht;

Als je jouw wagen verkoopt aan een btw-plichtige dien je eveneens een verkoopsovereenkomst op te maken.

BTW op het verkochte voertuig?

Als je een particulier bent, hoef je geen btw aan te rekenen op het voertuig dat je verkoopt. De koper zal de "belasting op de inverkeersstelling" (B.I.V.) moeten betalen nadat het voertuig op zijn naam is ingeschreven, tenzij hij hiervan vrijstelling geniet. 

Als je een btw-plichtige bent en als je het betrokken voertuig hebt gebruikt voor de uitoefening van uw beroepsactiviteiten, dan dient u de effectief betaalde prijs te vermeerderen met 21% btw.  

Als de tweedehandswagen wordt verkocht door een autoverkoper die btw-plichtige is, dan wordt de btw van 21% berekend op:

  • de bruto-winstmarge van de verkoper als de verkochte wagen afkomstig is van een niet-btw-plichtige, zoals een particulier;
  • de daadwerkelijk betaalde prijs (dus na aftrek van de korting) als de wagen afkomstig is van een btw-plichtige (een zelfstandige, een leasingbedrijf, ...) die niet is gelijkgesteld met een niet-btw-plichtige.

 

Technische controle verplicht?

In principe is het verplicht om een voertuig aan de technische controle aan te bieden wanneer dat voertuig van eigenaar zal veranderen, tenzij het gaat om de verkoop van een rijwiel met hulpmotor of een motorrijwiel. Het betreft dan een speciale keuring met het oog op de verkoop.

Maar als de koper jouw echtgenoot of echtgenote, je wettelijk samenwonende partner, zoon of dochter is en als u je nummerplaat van Europees model aan deze persoon wilt overdragen, hoef je de wagen niet aan te bieden voor technische controle. Overweeg je geen overdracht? Dan zal er vóór de inschrijving slechts een gewone administratieve controle plaatsvinden.

 

Met uitzondering van de bovenvermelde gevallen, dien je op de aanvraag tot inschrijving van een tweedehands voertuig (dit formulier wordt je normaal bezorgd door het station waar je de technische controle laat uitvoeren) de stempel van het station te laten aanbrengen waaruit blijkt dat de wagen een geldig keuringsattest heeft verkregen. Je dient het aanvraagformulier aan de koper te bezorgen. Hij bezorgt het vervolgens binnen 2 maanden na de datum van keuring door de technische controle via zijn verzekeringsmaatschappij aan de Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen.

Als verkoper dien je de wagen voor keuring aan te bieden. In overleg met de koper kan je deze taak echter aan hem overlaten. Op de factuur dient dan de vermelding "Technische controle ten laste van de koper" te worden vermeld.  

Als het om de verkoop van een tweedehandswagen gaat, dient het station waar de technische controle plaatsvindt niet alleen een keuringsattest, maar ook een "tweedehandsrapport" te overhandigen. Voor dit rapport moet worden betaald.

Nog dit:

Wagens voor gemengd gebruik, zoals breaks, en minibussen dienen dezelfde regels voor de technische controle te volgen als gewone personenwagen

Bij verkoop van een lichte vrachtwagen is er eerst een tweedehandskeuring waarna de koper het inschrijft en er, vóór ingebruikstelling, opnieuw mee naar de keuring moet voor een zgn. administratieve keuring.

Welke documenten overhandigen aan de koper?

Als verkoper moet je de volgende documenten overhandigen aan de koper:

  • De verkoopsovereenkomst
  • Het inschrijvingsbewijs (in één of verscheidene delen);
  • Het roze formulier "aanvraag tot inschrijving van een voertuig", afgeleverd en afgestempeld door de technische controle;
  • Het keuringsattest van een station voor technische controle;
  • Het gelijkvormigheidsattest van het voertuig;
  • Als het een voertuig met een LPG-installatie is: het attest voor de LPG-installatie;

Vanaf 15/11/2006: het tweedehandsrapport dat wordt opgesteld door de technische controle;

Vanaf 01/12/2006: de Car-Pass, een officieel document met de kilometerstand van het voertuig, dat men kan bekomen bij het keuringsstation.  

Indien je nog bijkomende vragen zou hebben betreffende de aankoop of verkoop van een wagen of indien er een conflict is opgetreden tussen de partijen, helpen we hier graag verder met een oplossing voor jouw probleem.     

Bestel hier de oplossing voor jouw situatie

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Subthema's

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies