Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Nummerplaat laten schrappen

 

Als je binnen de 4 maanden na de verkoop van een voertuig geen nieuw voertuig in het verkeer brengt, moet de nummerplaat geschrapt worden in het inschrijvingsrepertorium van de DIV ; om deze schrapping te doen kan je de officiële kentekenplaat (zonder verpakking) deponeren in de daartoe voorziene bus bij de loketten van de DIV te Brussel (City Atrium, Vooruitgangsstraat 56, 1210 Brussel) of de provinciale DIV-antennes (enkel tijdens de openingsuren). Let wel : je krijgt geen afgiftebewijs. Wens je wel een afgiftebewijs, dan moet je de kentekenplaat tegen een vergoeding van € 9,75 afgeven in een postkantoor dat instaat voor het verdere transport van de plaat naar het schrappingscentrum van de DIV. In beide gevallen zal je na de schrapping van de plaat een schrappingsattest toegestuurd krijgen per post.

 

Breng je wel een andere wagen in het verkeer, dan gebruik je de nummerplaat van Europees model op die nieuwe wagen ; je kan de wagen in het verkeer brengen nadat de nieuwe wagen onder deze nummerplaat is ingeschreven door de DIV en nadat je daarvoor een inschrijvingsbewijs hebt ontvangen. Bezit je nog een nummerplaat van het oude model dan zal je een nieuwe plaat van Europees model ontvangen met een nieuwe cijfer-lettercombinatie (niet vergeten uw oude nummerplaat te laten schrappen – zie hierboven).

 

Geef jouw nummerplaat nooit aan de koper van uw voertuig! Een nummerplaat is in principe strikt persoonlijk, tenzij je jouw nummerplaat van Europees model overdraagt op je echtgenoot of echtgenote, je wettelijk samenwonende partner, je zoon of dochter. In dat geval dien je speciale formaliteiten te vervullen.

 

Belangrijk! Als je jouw wagen met het oog op de verkoop aanbiedt aan een station voor technische controle, dien je samen met jouw wagen het inschrijvingsbewijs te overhandigen. Vanaf de datum van deze keuring is dit bewijs nog 2 maanden geldig. Deze beperkte geldigheid wordt in het station op het document vermeld.

 

Enkele concrete gevallen :

 

Je hebt jouw voertuig verkocht om te worden gesloopt? Bezorg het inschrijvingsbewijs dan aan de sloper (die ook de koper is). Hij zal het binnen 15 dagen na de sloop van het chassis moeten terugsturen naar de Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen, nadat hij er de vermelding "chassis vernietigd", zijn stempel, de datum en zijn handtekening op heeft aangebracht.

 

Je hebt jouw wagen verkocht om te worden uitgevoerd? Bezorg het Belgische inschrijvingsbewijs aan de in het buitenland gedomicilieerde verkoper. Hij zal het bij zijn aanvraag tot inschrijving van het voertuig moeten voegen wanneer hij die aanvraag verstuurt naar de bevoegde dienst in zijn land. Als het een land uit de Schengen-ruimte is, zal de overheid het bewijs terugsturen naar de Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen in België, nadat hij voertuig in dat land is ingeschreven.