Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Schijnzelfstandigheid betwisten

Schijnzelfstandigheid wordt vaak bij een (onaangekondigde) sociale inspectie vastgesteld. Vervolgens wordt er een onderzoek opgestart. Er worden mensen ondervraagd, bedrijfsfacturen worden opgevraagd, eventuele samenwerkingsovereenkomsten worden bekeken,… 
 

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen van schijnzelfstandigheid zijn vooral voor de onderneming die er gebruik van maakt. Zij zullen retroactief sociale zekerheidsbijdrage moeten betalen. Bekijk hier wanneer of je een schijnzelfstandige bent of niet.
 

Wat kan een advocaat doen?

Normaal krijg je na de inspectie een aangetekend schrijven van de RSZ met een bedrag dat je moet betalen wegens schijnzelfstandigheid. Een advocaat kan een gemotiveerde brief schrijven met tegenargumentatie zodat de RSZ afziet van een rechtszaak en een onderlinge regeling wenst te treffen. Hierdoor kan je minder betalen en gerechtskosten uitsparen. 
 

Hoeveel tijd heeft de advocaat nodig (= hoeveel zal het kosten?)

Advies geven of tegenargumentatie nuttig/mogelijk is: 1h
Effectief tegenargumentatie: Tussen de 20-30h
 

Is het de moeite om schijnzelfstandigheid te betwisten?

Voorkomen is betere dan genezen in dit geval. Als na een eerste consultatie blijkt dat er tegenargumentatie mogelijk is dat weegt dit vaak op tegen de kost van de advocaat. We raden aan om een advocaat te raadplegen
 

Hoe vind ik een goede advocaat die mij kan helpen?

Via de gratis tool van Jureca kom je snel in contact met gespecialiseerde advocaten in arbeidsrecht. Plaats uw zaak op ons platform onder "arbeidsrecht" en verschillende gespecialiseerde advocaten zullen een voorstel doen of u advies geven. U kan vergelijken op basis van profiel, ervaring, reviews en prijs. Vervolgens kan u dan de advocaat kiezen met wie u in zee wilt gaan! Klik hier om te starten.