Boetes

Boetes, wat houden ze in en wat moet ik erover weten.

Hoe werkt een boete?

Een boete of bekeuring volgt nadat een inbreuk op de verkeersregels is vastgesteld. Naast een financiële boete kan, afhankelijk van hoe ernstig de inbreuk was, ook een verdere straf opgelegd worden.
Allereerst ontvang je een PV (proces verbaal) welke je op de hoogt stelt van de vastgestelde overtreding. Hierna wordt de werkelijke boete verzonden, hier kan je akkoord mee gaan en de onmiddellijke inning betalen of je kan dit betwisten. Bij betwisting moet je jezelf bijna altijd verdedigen in de rechtbank. In dat geval raden we dan ook aan om gebruik te maken van een advocaat en jezelf op die wijze te laten verdedigen.

 

Boete berekenen: hoe werkt het?

Door gebruik te maken van onze calculator kan je kosteloos je boete berekenen. Onze calculator is een eenvoudige tool die toestaat jouw unieke situatie te schetsen waardoor je boete dan berekend kan worden. Indien je daarna verder nog advies of bijstand nodig heeft staan wij je bij indien je dat wenst.

 

Welke straffen en boetes kan ik berekenen?

Onze boetecalculator kan elke boete en straf berekenen waarvan de overtreding duidelijk te definiëren is. Daarmee bedoelen we snelheidsovertredingen, rijden onder invloed, rijden door een rood licht,… 

 

Wat zijn de voordelen aan boetes berekenen?

Het berekenen van je boete laat je toe reeds een idee te hebben van de straf waarmee je te maken zal krijgen. De omvang van de geldboete, eventueel een schorsing van het rijbewijs en dergelijke. Hierdoor kan je dan ook vroeger in contact komen met een advocaat om advies in te winnen en je eventueel te laten bijstaan.

 

Wat zijn de voordelen van een advocaat?

Een advocaat heeft vanzelfsprekend meer kennis omtrent het rechtssysteem dan de gemiddelde burger. Ze hebben ook meer kennis van de sancties verbonden aan verkeersovertredingen en hoe deze geminimaliseerd kunnen worden. Bij zwaardere overtredingen is het dan ook altijd aan te raden je te laten vertegenwoordigen door een advocaat.

 

Hoeveel tijd heb ik om een boete te berekenen?

Nadat een PV en in de meeste gevallen een voorstel tot onmiddellijke inning is verzonden heb je 2 weken de tijd om dit te betalen. Hierna wordt meestal nog een herinnering verzonden maar indien deze niet betaald wordt, verhoogt de kost tot de ‘minnelijke schikking’. Indien je de overtreding dus wilt controleren doe je dit best binnen deze eerste 2 weken. Daarna kan je dan beslissen akkoord te gaan met de onmiddellijke inning of deze aan te vechten. 

 

Wanneer is het interessant om met een advocaat te praten?

Met een advocaat overleggen is altijd interessant, zeker indien dit kosteloos mogelijk is. Indien je een verkeersovertreding van de eerste graad hebt begaan zal een advocaat je ook altijd adviseren om de onmiddellijke inning te betalen. Bij zwaardere overtredingen is het advies echter van grotere waarde en zou het, afhankelijk van boete tot boete, misschien beter zijn om niet de onmiddellijke inning te betalen en je door een advocaat te laten verdedigen in de rechtbank. Vandaar dat wij het zo belangrijk vinden dat je bij Jureca kosteloos met een advocaat kan praten.

 

Wat betaalt de verzekering terug van een boete.

Een boete zelf wordt door een verzekering niet terugbetaald, de proceskosten kunnen echter wel terugbetaald worden indien je een rechtsbijstandsverzekering heeft of dit deel uitmaakt van je verzekering. Dit betekent in de meeste gevallen dat je dan zelf een advocaat mag kiezen en de juridische kosten worden dan door de verzekeringsmaatschappij vergoed.

 

Krijg hier meer info over jouw boete.

 

 

Stel hier jouw vraag

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Subthema's

GAS- boete

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies