Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Boetes betwisten

Hoe werkt het?

Om een boete te betwisten moet er altijd eerst een boete zijn, je ontvangt dan ook altijd een proces-verbaal waar gedetailleerd de overtreding die je begaan hebt in beschreven wordt. Normaal wordt dit ook altijd vergezeld door een antwoordformulier en een betalingsvoorstel.

Indien je overtuigd bent de overtreding niet begaan te hebben of je bent zeker dat je in je recht was, kan je altijd kiezen de overtreding te betwisten. In dit geval mag je nietde betaling van het betalingsvoorstel uitvoeren. Indien je dit wel doet verklaar je jezelf akkoord aan de betaling en kan je de overtreding dus niet meer betwisten.

Om een overtreding te betwisten moet je wel zeker van stuk zijn en goede argumenten hebben. Zo wordt de overgrote meerderheid van betwistingen afgekeurd en krijg je een minelijke schikking voorgesteld, welke altijd hoger ligt dan de onmiddellijke schikking, of word je voor de rechtbank gedaagd. Slechts bij een kleine minderheid wordt de zaak geseponeerd. Indien je toch wilt betwisten moet je het betwistingsformulier (dat je ontvangen hebt) zo gedetailleerd en snel mogelijk verzenden. Hoe langer het duurt, hoe minder geloofwaardig.

Ik heb geen antwoordformulier!

Indien je geen antwoordformulier ontvangen hebt kan je de overtreding ook altijd online betwisten. Dit op de website van de overheid: https://www.verkeersboetes.be

Door in te loggen op de website met het PV-nummer en de identificatiecode kan je via de rubriek 'Betwisting' het betwistingsformulier aanmaken, invullen, en afdrukken of per post laten versturen naar jouw adres. Je kan het betwistingsformulier eveneens aanvragen via het contact center op het nummer +32 (0)2 278 55 60, het document wordt dan per post verstuurd naar jouw adres. Waarna je het dan op papier kunt invullen alvorens het opnieuw per post te verzenden.

Ontvang met de hulp van Jureca gratis advies over juridische kwesties dus ook over hoe interessant het is je bekeuring te betwisten. Stel dat verdediging in de rechtbank nodig is, staat Jureca ook voor je klaar. We werken samen met advocaten gespecialiseerd in verkeersrecht verspreid over België. Zelfs verdediging in de rechtbank is kosteloos voor je indien je beschikt over rechtsbijstand. Zoniet krijg je op voorhand een transparante en vaste prijs.

Wanneer betaal ik beter de onmiddellijke inning of minnelijke schikking?

Wanneer een proces-verbaal opgesteld wordt door een politieagent, heeft dit bijzondere bewijswaarde. Zijn of haar woord weegt zwaarder dan dat van een gewone burger en dus moet je goede argumenten en bewijsstukken hebben om zijn of haar woord te kunnen weerleggen. Wanneer je daar niet over beschikt is het altijd verstandiger om de inning of schikking te betalen.

Vergeet niet, ook al ben je zelf zeker van je gelijk, je moet altijd de Politierechtbank overtuigen en van hen je gelijk krijgen. Dus het is verstandig af te wegen of de voordelen het risico waard zijn.
Het enige scenario waarin het betwisten van een boete aan te raden valt is wanneer je 100% overtuigd bent van je onschuld. In dat geval is het ook belangrijk zeer gedetailleerd te werk te gaan want het is enkel op basis van bewijsmateriaal dat de rechtbank je kan vrijspreken. Dus zelfs ben je onschuldig betekent dit niet met 100% zekerheid dat een boete geseponeerd zal worden, al gebeurt dit natuurlijk meestal wel.

Laat je daarom gratis adviseren, bij Jureca krijg je gratis advies over juridische kwesties dus ook over hoe interessant het is je bekeuring te betwisten. Stel dat verdediging in de rechtbank nodig is, staat Jureca ook voor je klaar. We werken samen met advocaten gespecialiseerd in verkeersrecht verspreid over België. Zelfs verdediging in de rechtbank is kosteloos voor je indien je beschikt over rechtsbijstand. Zoniet krijg je op voorhand een transparante en vaste prijs.

Ik heb de overtreding begaan maar…

Nog een optie die je hebt is op het antwoordformulier je inbreuk te erkennen maar extra informatie in je voordeel te vermelden zoals een onduidelijke signalisatie van de verkeerssituatie. Bijvoorbeeld een kruispunt waar het een onduidelijke voorrangssituatie is. Zulke aspecten kunnen dan als verzachtende omstandigheden ingeroepen worden en in je voordeel werken.