Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

 • Gratis intake gesprek
 • Analyse van jouw situatie
 • Vaste en gunstige tarieven
 • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Hoe beëindig je een wettelijke samenwoning?

Hoe beëindig je een wettelijke samenwoning?

Heb je een conflict of een probleem met jouw wettelijk samenwonende partner? Onze juridische adviseurs staan voor je klaar. Je kan hier eenvoudig een advies inwinnen.

Burgerlijke stand

Indien u de wettelijke samenwoning wenst te beëindigen, dient u dit te beëindigen op de dienst van de burgerlijke stand van uw woonplaats. 

U kan dit samen met uw partner doen of alleen. In dat laatste geval dient u de beëindiging te laten betekenen aan uw samenwonende partner. U dient hierbij wel rekening te houden met de vervaltermijn die begint te lopen vanaf de beëindiging. 

Voorbereiding

U dient wellicht met uw partner een aantal schikkingen te treffen naar aanleiding van deze beëindiging:

 • Met betrekking tot goederen: indien deze grotendeels op zijn/haar naam staan, zal u hierop geen aanspraak kunnen maken. Indien deze betaald zijn van een gemeenschappelijke rekening, kan u eventueel een vergoeding vragen. De rechtspraak is hierover verdeeld waardoor u hierover geen garantie heeft. 

 

 • Daarnaast dient u ook bepaalde afspraken te maken over eventuele kinderen:

 

  • Ouderlijk gezag: In de meeste gevallen wordt dit door beide ouders uitgeoefend. Dat wil zeggen dat u gezamenlijk beslissingen neemt over de opvoeding van uw kind. 
  • Domicilie: Er dient beslist te worden waar uw kind gedomicilieerd zal worden. Hierbij kan het nuttig zijn om naar de fiscale voordelen te kijken. 
  • Verblijfsregeling: Er dient tevens een verblijfsregeling afgesproken te worden. U deelde mee in shiften te werken. Mocht uw zaak voor de rechtbank komen, zal de rechter kijken naar de beschikbaarheid van de ouders. Dergelijk werkregime betekent niet onmiddellijk dat uw dochter voltijds bij haar vader zal verblijven. Voor de rechtbank dient u echter wel aan te tonen dat u een oplossing heeft om de vroege en late uren van uw shiften te overbruggen vb. familie, vrienden die op uw kind passen. Zoals meegedeeld, zijn er tevens crèches met een flexibele opvang waarbij de openingstijden verschillen van de reguliere crèches. 
  • Tot slot dient er ook een financiële regeling uitgewerkt te worden. Deze regeling dient het groeipakket aan één of beide ouders toe te kennen, een onderhoudsbijdrage te bepalen en een verdeling van de tussenkomst in de buitengewone kosten. Het is ook mogelijk om te werken met een kindrekening. 

Opties

Er zijn verschillende mogelijkheden om deze schikkingen te treffen: 

 

 • U kan een erkend bemiddelaar raadplegen. Deze zal u in verschillende sessies samen met uw partner begeleiden in het vinden van een regeling omtrent bovenvermelde aspecten. De bemiddelaar verkeert in de mogelijkheid om dit akkoord op papier te laten zetten en te laten homologeren door de rechtbank. Door deze homologatie kan u het laten uitvoeren. 

 

 • Indien er geen akkoord mogelijk is, kan u een procedure opstarten voor de Familierechtbank waarbij bovenvermelde zaken worden geregeld worden. De procedure voor wettelijk samenwonende dient opgestart te zijn binnen de drie maanden na de beëindiging van de wettelijke samenwoning. Voor de afspraken omtrent de opvoeding van uw kind is geen vervaltermijn bepaald en kan u op elk moment naar de rechtbank.

Oplossing door Jureca

Heb je een conflict of een probleem met jouw wettelijk samenwonende partner? Onze juridische adviseurs staan voor je klaar. Heb je nog vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen omtrent de opties en de voorafgaande voorbereiding voor de schikkingen? Heb je verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van scheiding kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.