Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Moet je een contract regelen als de babysitter komt babysitten?

Babysitter Gezocht?

Naast standaard kinderopvang kan je er ook voor kiezen om een babysitter op je kind(eren) te laten passen. Een babysitter is een persoon die bij jou thuis op je kind(eren) past terwijl jij weg bent. Gemiddeld betaald een ouder 7.36 euro per uur aan een babysitter (bron: Babysits.be). Dit uurtarief ligt vaak een stuk lager dan de reguliere kinderopvang.

De meeste ouders huren een buurmeisje of familielid in om op hun kind(eren) te passen. Echter kent niet iedereen iemand in de omgeving die goed op een kind kan passen. Dit is waarom vele ouders tegenwoordig hun babysitter aan huis vinden via een online platform, zoals bijvoorbeeld Babysits, een online babysit community, met wereldwijd meer dan 1.300.000 gebruikers. In België zijn er meer dan 20.000 actieve babysitters op het platform te vinden. Als ouder kun je hier een profiel aanmaken en gemakkelijk een babysitter in de buurt vinden.

Moet je een contract regelen als de babysitter komt babysitten?

Een contract invullen is niet verplicht. Om de babysit ervaring voor beide partijen echter soepeler te maken, raden wij je aan om ons contract in te vullen en door te nemen. Het contract die je samen met de babysitter kunt invullen kun je hier vinden.

Moet je als ouder een verzekering afsluiten voor de babysitter?

De meeste ouders hebben wel eens een babysitter geboekt om op hun kleine kinderen te passen. Maar wat velen niet weten is dat als zij een babysitter boeken, zij een verzekering moeten hebben. Wie namelijk een babysitter in huis haalt en deze ook daadwerkelijk betaalt, is wettelijk gezien een werkgever van de babysitter.

Het afsluiten van een verzekering wordt overgelaten aan de ouders en babysitters. Zij kunnen onderling met elkaar bespreken wat het beste van toepassing is.

Is een familiale verzekering voldoende?

Rond de 90 procent van alle Belgen heeft al een familiale verzekering. Deze verzekering dekt de schade die jij, je partner en/of je kind(eren) en huisdier(en) veroorzaken. Mocht je kind tijdens het babysitten iets breken of mocht je kind de babysitter per ongeluk verwonden dan bent je hier met een familiale verzekering ook voor verzekerd. Wanneer echter de babysitter een ongeluk krijgt en hiermee lichamelijk letsel oploopt, ben je hier met een familiale verzekering niet voor verzekerd.

Welke verzekering moet ik dan aanschaffen?

Mocht er een ongeval gebeuren met lichamelijk letsel dan wordt jij, de werkgever van de babysitter, aansprakelijk gesteld. Zonder een verzekering kunnen de bedragen zeer hoog oplopen voor je. En in het ergste geval kan je ook opdraaien voor lichamelijk letsel, invaliditeit of zelfs overlijden. Dit is waarom je een verzekering nodig hebt.

Je zou ervoor kunnen kiezen om een arbeidsongevallenverzekering voor huispersoneel te nemen. Zo’n verzekering van huispersoneel kost rond de 50 á 100 euro per jaar.

Voor welke schade ben je ingedekt?

Als je een babysitter inschakelt dan bent je wettelijk gezien een werkgever en daarom bent je aansprakelijk voor alle schade die je ‘personeel’ veroorzaakt. Wanneer de schade echter opzettelijk is veroorzaakt, of door een grote fout is ontstaan dan kun je als werkgever de werknemer (in dit geval de babysitter) aansprakelijk stellen.