Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Mag je alimentatie rechtstreeks aan je kinderen betalen in plaats van de ex-echtgenoot?


Dit artikel is een voorbeeld van ons juridisch advies. Let wel, dit is een algemeen advies en dus niet met zekerheid van toepassing op jouw situatie. Als je in een gelijkaardige situatie zit en je wilt zekerheid over je rechten, win dan zeker onze expertise in. Jureca levert steeds advies tegen een vaste prijs.
 

1. Om zeker te zijn volg het vonnis.

Hiervoor moeten we eerst kijken naar wat het vonnis zegt. Want, het vonnis strekt partijen tot wet. Als de beschikking kortgeding uitdrukkelijk vermeldt dat het onderhoudsgeld door de echtgenoot moet worden betaald aan de ex-echtgenote van het gemeenschappelijke kind, dan moet je dit ook zo doen. Anders loop je het risico dubbel te betalen. 

Want, de ex–echtgenote kan in principe ook nog eens de betaling van het onderhoudsgeld vragen, waardoor je dus twee keer betaalt ( “ qui paye mal, paye deux fois”). 

Het is dus niet aan te raden om de betaling, zonder voorafgaandelijke duidelijke afspraken met de ex-echtgenote, rechtstreeks aan het kind te betalen. Of de regels indien anders van het vonnis te volgen. 

2. Kan je onderling afwijken van de regels in het vonnis?

De vraag of men in onderling overleg kan afwijken van een beschikking kortgeding dan wel een overeenkomst tussen partijen gesloten in het kader van een procedure echtscheiding onderlinge toestemming, is in de rechtspraak enigszins betwist.

De onderlinge relatie tussen de ex-echtgenoten is niet bekend, maar om er helemaal zeker van te zijn dat de ex-echtgenoot, bij rechtstreekse betaling aan het kind, geen tweede keer betaling van de alimentatie invordert, laat men best een overeenkomst opstellen tussen partijen. Om er echt 100 % zeker van te zijn dat dit waterdicht is, kan men deze laten bekrachtigen door de rechtbank. Alle mogelijke risico’s zijn dan afgedekt. 

Is de ex–echtgenote niet bereid om dergelijke overeenkomst te ondertekenen, dan kan men weinig anders dan zich opnieuw tot de rechtbank te wenden om daar te vragen één en ander te wijzigen bij vonnis. 

3. Concreet advies 

Best is dus om één en ander te bespreken met de ex-echtgenote.

Als de ex-echtgenote niet bereid is een akkoord te geven met betaling aan het kind, en wil men de kosten niet maken om naar de rechtbank te stappen om een wijziging in de regeling te vragen, dan blijft je beter betalen aan de ex-echtgenote.

Is de ex-echtgenote wel akkoord dat de alimentatie betaald wordt op rekening van het kind, maak dan een geschreven overeenkomst op en laat deze ondertekenen door beide partijen. Doe best een beroep op een advocaat, zodat één en ander waterdicht is. Ingeval de ex-echtgenote akkoord gaat, zou men kunnen overwegen de stap naar de rechtbank in eerste instantie achterwege te laten. Mocht er op een bepaald moment een kink in de kabel komen, dan beschikt men op zijn minst toch over een geschreven document dat het akkoord tussen partijen uitdrukkelijk bevestigt en kan men op dat moment alsnog de gerechtelijke bevestiging vragen.

Jureca kan desgewenst helpen bij de opmaak van de nodige documenten. We blijven uiteraard beschikbaar mocht je bijkomende vragen hebben. 

 

Dit artikel is een voorbeeld van ons juridisch advies. Let wel, dit is een algemeen advies en dus niet met zekerheid van toepassing op jouw situatie. Als je in een gelijkaardige situatie zit en je wilt zekerheid over je rechten, win dan zeker onze expertise in. Jureca levert steeds advies tegen een vaste prijs.