Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Kan de onderhoudsbijdrage verminderd worden bij nieuwe omstandigheden?

Stel dat je kind binnenkort voor het eerst gaat studeren, heeft dit een impact op de alimentatie die moet betaald worden? Wat als je ex-echtgenoot dreigt om naar de rechtbank te gaan om een verlaging van de onderhoudsbijdrage aan te vragen?

Wat zegt de wet over het veranderen van de onderhoudsbijdrage?

In casu moeten we kijken naar wat het vonnis ( en de scheidingsovereenkomst tussen partijen ) zegt. Het vonnis strekt partijen tot wet. Wat je moet betalen en hoeveel is dus afhankelijk van wat er in de rechtbank overeengekomen is. Hierronder geven we een voorbeeld. 

De eerste vraag die zich in deze stelt is of de hoogte van de uitkering zomaar kan aangepast worden. De onderhoudsbijdrage voor kinderen is steeds wijzigbaar indien het belang van de kinderen dit eist.

 Er zijn vier redenen om het onderhoudsgeld voor kinderen aan te passen:

  • Er is een gevoelige stijging of daling in de kosten van de kinderen.
  • Er is een gevoelige vermeerdering of vermindering in de financiële middelen van de onderhoudsgerechtigde, ontstaan onafhankelijk van zijn wil.
  • Er is een gevoelige vermeerdering of vermindering in de financiële middelen van de onderhoudsplichtige, ontstaan onafhankelijk van zijn wil.
  • Er doet zich een wijziging voor in de bijdrage in natura van elk van de ouders ten gevolge van een wijziging in de verblijfsregeling

Op basis van het feit dat een van beide echtgenoten bijvoorbeeld een woning heeft aangekocht, kan er dus niet zomaar een verlaging van de onderhoudsbijdrage vragen, nu dat niet “onafhankelijk van de wil “ gebeurde.

Bovendien zal deze verlaging steeds aan de rechtbank moeten gevraagd worden, als de andere echtgenoot niet akkoord gaat met de wijziging.

Indien de echtgenoot weigert te betalen dan kan je:

  • Kosten terugvorderen via de gerechtsdeurwaarder
  • Alimentatie zelf gratis terugvorderen via DAVO. Davo int enkel de bedragen die vastliggen en dus niet “schoolkosten”. Je kan gratis beroep doen op Davo van zodra er twee maand achterstal is.

Voor alles wat kosten betreft hou je best een afrekening bij, evenals je vraag tot betaling ervan. Voor zover de andere weigert te betalen, schrijf je best eerst een aangetekende brief om de schulden te innen. Reageren ze daar niet op, dan kan je naar de gerechtsdeurwaarder voor de inning ervan. Jureca kan jou helpen met het opstellen van deze aangetekende brief.

Als je zelf in een conflict situatie zit met jouw ex-echtgenoot kan je via deze link gemakkelijk juridisch advies bestellen over alimentatie problemen.