Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Wat zijn de voorwaarden om te adopteren?

Wat zijn de voorwaarden om te adopteren?

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Algemene voorwaarden adoptie.

  • Je bent minstens 25 jaar oud.
  • Je bent minstens 15 jaar ouder dan het kind dat je adopteert.
  • Je volgt het verplichte voorbereidingsprogramma.
  • Je wordt geschikt verklaard door de familierechter.

Je kan als alleenstaande adopteren of als koppel. Koppels kunnen enkel samen adopteren als ze getrouwd zijn, wettelijk samenwonen of minstens 3 jaar samenwonen.

Er is in België geen wettelijke maximumleeftijd voor een adoptieouder. Bij het maatschappelijk onderzoek kan leeftijd wel een rol spelen in de beoordeling van de geschiktheid om te adopteren. Bij de toewijzing van een kind kan de bevoegde dienst in binnen- en buitenland ook rekening houden met de leeftijd.

Bijkomende voorwaarden adoptie

Bij buitenlandse adoptie worden vaak bijkomende voorwaarden gesteld. De meeste herkomstlanden leggen voorwaarden op zoals het verplicht gehuwd zijn, vaste leeftijdsgrenzen, … Zij laten ook meestal geen adoptie door holebikoppels toe. Alle voorwaarden van de herkomstlanden vind je terug op kindengezin.be/adoptie.

Vlaanderen en Brussel

Als je in Vlaanderen woont, moet je de Vlaamse procedure volgen, ongeacht jouw nationaliteit. Woon je in Brussel, dan kan je kiezen tussen de procedure bij de Vlaamse Gemeenschap of die bij de Franse Gemeenschap. 

U wilt graag een kind adopteren?

Dan is de eerste, verplichte stap de aanmelding bij het VCA. Dat kan via het aanmeldingsformulier op http://www.kindengezin.be/adoptie. Je meldt je aan voor adoptie. Later moet je de keuze maken tussen een binnenlandse of buitenlandse adoptie. Voor een binnenlandse adoptie neem je best een advocaat aan die je kan begeleiden in de procedure.