Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Wat zijn de juridische gevolgen van een adoptie?

Wat zijn de gevolgen van een adoptie?

Naam

Als je een kind adopteert geef je jouw familienaam aan dat kind. Als jullie als hetero koppel samen een kind adopteren dan krijgt dat kind de naam van de vader. Je kan aan de rechtbank wel vragen dat het kind zijn naam mag behouden.

Voornaam

Tijden de procedure bij de rechtbank kan je vragen om ook de voornaam te wijzigen. Als het kind ouder is dan 12 jaar moet hij daarmee instemmen.

Ouderlijk gezag

Als je een kind adopteerd dan krijg je de rechten van het ouderlijk gezag. Het ouderlijk gezag word bij een koppel steeds door beide uitgeoefend.

Onderhoudsplicht

Je bent verplicht als adoptieouder om het kind en zijn/haar kinderen te onderhouden, als ze behoeftig zijn. Je moet voorzien in een woning, levensonderhoud, toezicht, opvoeding en scholing. Het kind is omgekeerd ook levensonderhoud verschuldigd aan de adoptie ouders. 

Erfrecht

Het kind dat geadopteerd wordt behoud al zijn/haar erfrechten in de oorspronkelijke familie. Daarna krijgen ze dezelfde rechten als een kind bilogoisch zou geboren zijn. Het kind krijgt wel geen enkel recht op erfenissen van bloedverwanten van de adoptie ouders, zoals broer, zus. 

Bij een volle adoptie kunnen alle banden met de oorspronkelijke familie verbroken worden.