Heb je een advocaat nodig?

Wij helpen jou graag verder. 

  • Vind een advocaat
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Dienen er successierechten te worden betaald in Belgie bij overlijden in buitenland?

Indien de nalatenschap openvalt in het buitenland, de plaats waar uw familielid overleden is, dienen er geen successierechten in België betaald te worden. U zal wel uw aandeel in het onroerend goed en de verkoopopbrengst moeten aangeven in het buitenland.
 
Normaal gezien zal u genieten van een vrijstelling van 400.000 euro. Indien uw deel van de verkoopopbrengst daaronder valt, zal u weinig tot geen successierechten moeten betalen.
 
Om deze gelden te laten doorstorten naar een Belgische rekening dient u wel een speciaal formulier in te vullen voor de fiscus alsook elke overschrijving van meer dan 100.000 euro aangeven bij de centrale bank. Dit staat vermeld op het formulier van de fiscus. U neemt dit best verder op met de buitenlandse notaris van het desbetreffende land.

Goede tip: regel eerst de schulden

Het is aangewezen, eerst de openstaande schulden te regelen van de nalatenschap vooraleer de gelden verdeeld worden. Indien de gelden verdeeld zijn, kunnen de schuldeisers de schulden hoofdelijk opeisen bij u. Dat wil zeggen dat u zelf het volledige bedrag dient te betalen aan de schuldeiser en dat daarna terugvorderen bij de erfgenamen. Om betalingsproblemen te voorkomen, kunnen de schulden best eerst voldaan worden.

Oplossing door Jureca

Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van Nalatenschap kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.