Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

 • Gratis intake gesprek
 • Analyse van jouw situatie
 • Vaste en gunstige tarieven
 • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Wat als er veel schulden bij een erfenis zijn?

Schulden in erfenis: wat nu?

In vorige artikelen kon je al lezen dat je als erfgenaam niet alleen de bezittingen maar ook de schulden erft en hoe je kan weten wat je erft. Lees hier hoe ver dit kan gaan en wat je moet doen als er veel schulden zijn!

Welke schulden erf ik?

Je kan het zo gek niet bedenken. Er zijn echt heel veel verschillende soorten schulden die je erft wanneer je de  erfenis gewoon aanvaardt:

Stel dat je vrijgezelle oom overlijdt en jij bent zijn erfgenaam.

 • Natuurlijk maken de kosten van zijn uitvaart deel uit van de erfenis. 
 • Maar ook de ziekenhuisrekeningen en
 • Facturen van het rusthuis moeten door de erfgenamen betaald worden.
 • Soms werden de meterstanden van gas, elektriciteit en water jarenlang niet of verkeerd doorgegeven en volgt er een grote afrekening.
 • Misschien werden de facturen van internet en digitale televisie niet betaald door jouw oom.
 • Telefoonrekeningen kunnen eveneens hoog oplopen, bijvoorbeeld door belspelletjes of een lange-afstandsrelatie met een Thaise schone.
 • Vaak vinden erfgenamen tussen de administratie nog allerlei onbetaalde rekeningen. 
 • Betaalde oom zijn belastingen we
 • Een drank-, gok- of andere verslaving blijft vaak verborgen of onderschat tot op het moment van overlijden, wanneer heel wat bijhorende schulden opduiken. 
 • De mooie spullen in het huis van jouw suikeroom (die grote televisies, de nieuwste smartphone en computer of tablet) kunnen bovendien op afbetaling gekocht zijn.

En dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Misschien is het huis zelf wel niet afbetaald (en niet verzekerd voor het schuldsaldo). Of werd er beslag op gelegd door een schuldeiser.

In elk geval: àlle schulden van de overledene (met uitzondering van strafrechtelijke geldboeten) behoren tot de erfenis.

Wat is het risico van aanvaarding?

De erfenis ‘zuiver’ aanvaarden betekent ‘gewoon’ aanvaarden, zonder voorwaarden. Dan moet je als erfgenaam àlle schulden van de overledene betalen, zelfs indien er meer schulden dan bezittingen zijn. Zo moet je bijleggen uit eigen zak of kan jouw eigen inboedel in beslag worden genomen wanneer er meer passiva dan activa zijn. Een nalatenschap aanvaarden, mét alle schulden erbij, kan zelfs stilzwijgend gebeuren: door bepaalde dingen te doen met de erfenis die eigenlijk door een erfgenaam of eigenaar gedaan worden.

Voorbeeld:

Alle bezittingen van jouw oma zijn samen 10.000 EUR waard. Je hebt de erfenis gewoon aanvaard. Er blijken uiteindelijk maar liefst 25.000 EUR schulden te zijn. Zelfs indien je alle spullen verkoopt en zo 10.000 EUR kan betalen aan de schuldeisers, is dit niet voldoende. De overblijvende 15.000 EUR schulden moet je toch uit eigen zak betalen als aanvaardende erfgenaam.

Wat moet ik doen als er veel schulden zijn

Na onderzoek door de notaris kan blijken dat er veel schulden zijn in de nalatenschap. Je bent gelukkig niet verplicht om de erfenis te aanvaarden. Indien heel duidelijk is dat er meer schulden zijn dan bezittingen, weiger je de erfenis officieel. In juridische termen heet dat ‘verwerpen van de nalatenschap’. Indien je niet zeker bent, kan je de nalatenschap aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving’. Dat is de erfenis aanvaarden onder bepaalde voorwaarden, zodat je nooit méér moet betalen dan je geërfd hebt.

Indien je toch te veel schulden (aanvaard) hebt, neem je best zo snel mogelijk contact op met OCMW of CAW. Hier vind je alvast eerste hulp bij schulden.

Zijn er schulden waar je niet mee akkoord gaat of heb je bijkomend advies nodig? 

Leg nu jouw vraag over schulden bij een erfenis vrijblijvend voor aan een gespecialiseerde advocaat.  Je kan hier zelf een advocaat zoeken of je kan de beste advocaat vinden via onze gratis tool.