Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Veilig erven dankzij boedelbeschrijving

Erfenis veilig aanvaarden

Door te ‘aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving’ speel je op veilig bij twijfel over schulden. De notaris onderzoekt dan eerst wat er in de erfenis zit, zowel bezittingen als schulden. Zo krijg je de nodige informatie. Daarna krijg je nog bedenktijd om de knoop door te hakken: zuiver of beperkt aanvaarden. Weigeren kan wel niet meer.

Je erft met zo’n boedelbeschrijving in het slechtste geval niets. Je hoeft schulden in elk geval niet uit eigen zak te betalen. Bovendien heb je nog steeds kans op een interessante erfenis.

Om minderjarige erfgenamen te beschermen moet de ouder of voogd ervan met een boedelbeschrijving werken bij aanvaarding van de erfenis. De rechter moet trouwens eerst toestemming geven (ook voor weigering van de erfenis).

Hoe aanvaard je onder voorrecht van boedelbeschrijving?

Dit doe je door een verklaring af te leggen bij de notaris of bij de rechtbank van eerste aanleg van de plaats waar de nalatenschap openvalt. Jouw verklaring wordt dan bekend gemaakt door publicatie in het Belgisch Staatsblad. Zo krijgen de schuldeisers van de overledene de kans en 3 maanden de tijd om zich bekend te maken. Na maximum 3 maanden heeft de notaris een inventaris of boedelbeschrijving opgemaakt: een lijst van alle schulden en bezittingen. Zo weet je duidelijk wat er in de erfenis zit. Nadien heb je als erfgenaam nog 40 dagen tijd om definitief te beslissen: de erfenis zuiver aanvaarden of slechts onder voorrecht aanvaarden, dus zonder eventueel overblijvende schulden te moeten betalen. Je hebt dan wel al beslist om te aanvaarden in één of andere vorm. De erfenis echt weigeren kan niet meer.

Hulp bij veilig erven nodig?

Je kan hier zelf een advocaat zoeken of je kan de beste advocaat vinden via onze gratis tool.