Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Fiscale vragen bij aankoop tweedehands motorfiets in het buitenland

Stel dat u een motorfiets heeft aangekocht in het buitenland als particulier van een particulier, in de veronderstelling dat het een tweedehands motorfiets is (en dus geen btw verschuldigd). Volgens Douane bij de procedure inschrijving betreft het echter een ‘nieuwe’ motorfiets in de fiscale zin van het woord: de levering geschiedt 6 maand na eerste ingebruikname, maar minder dan 6.000 km. Voor Douane is het “nieuw" als het ofwel onder de 6 maand is ofwel onder de 6000 km. Bij het voldoen van één van de twee voorwaarden is dit al voldoende. 
 
Met andere woorden als het een nieuwe motorfiets is, is er BTW verschuldigd als particulier volgens de Douane. Hierbij rijst de vraag of men de motorfiets kan aankopen op intussen opgerichte BV om zo een gunstigere btw afhandeling te bekomen. Is het mogelijk om de overeenkomst met beider partijen instemming te vernietigen en een nieuwe op te maken tussen particulier & vennootschap?

Heffing

De aankoop kan via verlegging van heffing plaatsvinden (intracommunautaire verwerving; art. 39 bis W.BTW)  als aan de voorwaarden voldaan zijn. De aankoop vindt plaats door een BTW-plichtige verkoper aan een BTW-plichtige koper die een geldig btw nummer opgeeft uit een andere EU-lidstaat en waarbij de goederen effectief worden vervoerd naar een andere EU-lidstaat.

Volgende stappen

U herroept de overeenkomst met de particuliere verkoper en crediteert het betaalde bedrag. U maakt een nieuwe overeenkomst met uw BV als koper.
 
U betaalt de afgesproken som met uw BV aan de verkoper en de BTW aan de douane. De betaalde BTW kan worden teruggevorderd via uw periodieke btw aangifte.
 
Essentieel is dat de verkoper meegaat in uw herroeping en opmaak nieuwe verkoop. U declareert deze aankoop dus in uw periodieke BTW aangifte van uw BV.

Oplossing door Jureca

Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van Consumentenrecht kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden