Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Aankoop woning samen met kind: goed idee?

Stel, u wenst een duurdere nieuwbouwappartement te kopen waarbij uw huidige woning zal verkocht worden voor een lager bedrag dan de nieuwe aankoopsom. Uw kind bezit ook een woning.
 
Is het een goed idee om samen met uw kind het appartement aan te kopen, 80% betaald door uzelf en 20% door het kind? Kan u voor die 80% dan genieten van de 6% btw maatregel, aangezien uw enige woning binnen de termijn verkocht zijn? Kan er een vruchtgebruik voor uzelf worden opgesteld? Vanaf wanneer kan u het verschil van onroerend goed schenken aan uw kind? 

Volle eigendom

Uw kind wordt best volle eigenaar van bij het begin. In de verhouding die U wil en waarbij U zich een recht van bewoning toekent voor wanneer de verstandhouding tussen uzelf en uw kind zou verzuren en hij de woning zou willen verkopen. U kan immers niemand dwingen om in onverdeeldheid te blijven.
 
Op die manier kan u nu het nieuwbouwappartement verwerven aan het normaal, doch hoog BTW tarief van 21%.
 
U kan dan later telkens geldsommen aan uw kind schenken waarmee hij dan een deel van de blote eigendom van u kan overkopen. Het is belangrijk dat u geld schenkt en niet de blote eigendom. Op die manier zal uw kind geen successierechten meer moeten betalen op het gedeelte dat al van hem is.

Oplossing door Jureca

Heeft u vragen omtrent de slaagkansen van het opstarten van een dergelijke procedure? Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met verdere vragen en heb je dus verder nood aan gespecialiseerd juridisch advies? Bestel hier snel en eenvoudig het Juridisch Advies aan een vaste tarief.

Of toch eerder nood aan een persoonlijke afspraak bij een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt? Vul dan hier ons formulier in en wij gaan gratis voor jou op zoek naar de juiste lokale specialist voor het inplannen van een afspraak aan zijn/haar uurtarief.

Meer artikels over het onderwerp van Aankoop Woning kan je ook via deze weg eenvoudig en helemaal online terugvinden.