Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Ontslag wegens faillisement

Faillissement

Met een faillissement of in faling gaan stopt de economische activiteit van het bedrijf. Een faillissement wordt altijd uitgesproken door de Rechtbank van Koophandel. De rechter stelt een curator aan en deze beslist wie de lopende zaken nog wel of niet zal uitvoeren.

Je bent ontslaan omdat het bedrijf failliet is. Hoe zit het met je loon?

Een bedrijf dat failliet verklaard is, heeft geen of onvoldoende financiële middelen meer. De curator maakt een lijst op van schuldeisers. Ook jij wordt dus een schuldeiser. Je moet nauwkeurig de documenten invullen waarin je jouw tegoed opsomt: je loon, het vakantiegeld, de eindejaarspremie, de sluitingsvergoeding, verbrekingsvergoeding.

De bank wordt altijd als eerste uitbetaald, dat is bij wet zo geregeld. Je kan recht hebben op veel, maar dat betekent dus niet dat het geld meteen zal uitbetaald worden.

Help! Mijn baas betaalt mijn loon niet meer!

Je baas kan niet meer zelf beslissen wie er betaald wordt en wie niet. Door het faillissement is dit nu in handen van de curator. Hij heeft tijd nodig en is gebonden aan de wettelijke regels voor het uitbetalen van de schuldeisers. Maar ondertussen lopen ook jouw kosten en uitgaven op. Wie zal dat betalen?

Kom je zelf in de financiële problemen, dan kan je aankloppen bij het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen (FSO) . Je kan zo een aanvraag indienen om sneller je geld te bekomen of om reeds de sluitingsvergoeding te bekomen. Vooral werknemers ouder dan 45 hebben hier baat bij. 

Naast de sluitingsvergoeding is er een extra vaste toeslag voor ieder gewerkt jaar na je 45ste.