Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Ondernemingsraad, preventiecomité, vakbondsafvaardiging

De ondernemingsraad en het preventiecomité zijn twee organen die in iets grotere ondernemingen moeten ingesteld worden. Daarnaast bestaat ook nog de 'vakbondsafvaardiging'.

Ondernemingsraad

De onderneming moet een ondernemingsraad hebben als ze gemiddeld 100 werknemers telt. De afgevaardigden van de werknemers worden verkozen via sociale verkiezingen. De ondernemingsraad is in de eerste plaats een plaats voor overleg. De leden moeten informatie krijgen over de werking en toestand van de onderneming en geven advies in sociale zaken. Uitzonderlijk kan de raad ook beslissingen nemen.

Preventiecomité

Er moet een preventiecomité worden opgericht zodra de onderneming gemiddeld 50 werknemers telt. Dit comité brengt adviezen uit over alles wat met welzijn op het werk te maken heeft, in het bijzonder de preventie van ongevallen.

Vakbondsafvaardiging

De vakbondsafvaardiging wordt meestal sectoraal geregeld, waardoor de details nog al eens verschillen. Over het algemeen moet ze worden opgericht zodra de onderneming gemiddeld 50 werknemers telt. De vakbondsafvaardiging houdt toezicht op de naleving van de sociale regelgeving, op alles wat met de individuele arbeidsovereenkomsten te maken heeft, en is het aanspreekpunt voor het sociaal overleg.