Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Rijden zonder verzekering

Wat als ik zonder verzekering rijd? Wat zijn de risico’s? 

Een onverzekerd motorvoertuig besturen op de openbare weg is een hoogst riskante aangelegenheid. Als er zich een ongeval zou voordoen waarbij je in fout bent, ben je verplicht om alle daaruit voortvloeiende schade aan de betrokkenen met eigen middelen te vergoeden. Afhankelijk van de ernst van het ongeval, kan de financiële impact zeer hoog oplopen. Bovendien stel je je bloot aan gerechtelijke vervolging. 

  • een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden;
  • een geldboete van € 800 tot € 8.000;
  • of één van deze straffen alleen.

U riskeert daarnaast ook een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar.

Als u  een ongeval veroorzaakt met een voertuig dat niet geldig verzekerd is, zal u daarenboven zelf moeten opdraaien voor alle mogelijke kosten en schade die u berokkend hebt aan anderen.

Als bestuurder kan u tot slot ook bestraft worden indien het verzekeringsbewijs zich niet in de wagen bevindt. In dergelijk geval riskeert u een geldboete van € 80 tot € 2.000.

In elk geval is het interessant om je te laten adviseren, ontvang met de hulp van Jureca gratis advies en stappen die je mogelijks kunt ondernemen. Stel dat verdediging in de rechtbank nodig is, staat Jureca ook voor je klaar. Wij werken samen met advocaten gespecialiseerd in verkeersrecht verspreid over België. Zelfs verdediging in de rechtbank is kosteloos voor je indien je beschikt over rechtsbijstand. Zoniet krijg je op voorhand een transparante en vaste prijs.