Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Kan ik een parkeerboete aanvechten?

Als u een parkeerboete krijgt die u onterecht vindt, heeft u een aantal mogelijkheden. Er is een verschil tussen een parkeerboete en een parkeerretributie.

Boete na een parkeerovertreding

Als u een verkeersovertreding begaat, zal het parket u een boete opsturen. Dit is geen echte veroordeling, maar eerder een voorstel tot betaling. Als u deze boete betaalt kan u niet verder veroordeeld worden.

Als u het oneens bent met de voorgestelde boete, of als u niet betaalt, dan zal de zaak voor de politierechter komen. Deze kan oordelen dat de boete onterecht of te hoog was, maar ook dat de boete te laag was.

Daarom kan het ook interessant zijn je op voorhand te laten adviseren, ontvang met de hulp van Jureca gratis advies over wat de juridische gevolgen zijn van je overtreding en stappen die je mogelijks kunt ondernemen. Stel dat verdediging in de rechtbank nodig is, staat Jureca ook voor je klaar. Wij werken samen met advocaten gespecialiseerd in verkeersrecht verspreid over België. Zelfs verdediging in de rechtbank is kosteloos voor je indien je beschikt over rechtsbijstand. Zoniet krijg je op voorhand een transparante en vaste prijs.

Boete na een parkeerretributie

Een parkeerboete moet u in eerste instantie aanvechten bij de gemeente die ze heeft uitgeschreven. Daarna kan u terecht bij de rechtbank van eerste aanleg. Als u evenwel niet betaalt, zal de vordering voor de vrederechter komen. U loopt het risico dat u tot veel meer veroordeeld wordt dan u oorspronkelijk had moeten betalen.