Vennootschapsrecht

Wat houdt de wijziging van het vennootschapsrecht in?

Wat houdt de wijziging van het vennootschapsrecht in?

De nieuwe wetgeving van het vennootschapsrecht houdt enkele grote veranderingen in. Het mag dan wel niet zeer aantrekkelijke materie zijn om je op te richten als beginnende zelfstandige. Toch raden we je aan het een en ander te weten over het veranderende vennootschapsrecht. Dit staat je toe op doordachte wijze te kiezen voor de ondernemingsvorm die het best past. Wij helpen je door de veranderingen op een rijtje te zetten.

20 Juli 2017, op die dag werd het wetsontwerp voor de hervorming van het Wetboek van Vennootschappen goedgekeurd door de federale ministerraad. 
Wat houdt dit nu in?

Wijzigingen

Niet langer een verschil tussen burgerlijke en handelsvennootschappen

Het onderscheid tussen handelsvennootschappen en burgerlijke vennootschappen valt weg. Handelsvennootschappen waren die vennootschappen die een commerciëel doel hadden waar bij burgerlijke vennootschappen dit niet het geval was. Nu worden alle vennootschappen in het nieuwe wetboek gezien als ‘ondernemingen’. Dit brengt met zich mee dat nu ook niet-handelsvennootschappen zoals vzw’s en burgerlijke vennootschappen het faillissement zullen kunnen aanvragen.

Opname van de verenigingen

Een andere wijziging is de naam, welke zelf ook al meer zegt over de nieuwe wetgeving, het ‘Wetboek voor Vennootschappen en Verenigingen’. Dit zal zich richten op zowel vennootschappen als verenigingen. De focus zal niet langer meer liggen op wat een onderneming doet maar wat er met de winst gebeurt. Op basis daarvan zal er dan ook onderscheid gemaakt worden tussen de ondernemingsvormen. Verenigingen mogen dus winst maken zolang deze winst uitgekeerd wordt aan een belangeloos doel.

Wijzigingen in de vennootschapsvormen 

Van alle verschillende vennootschapsvormen blijven er nog 4 over. We lijsten de nieuwe vennootschapsvormen even op met hetgeen dat wijzigde.

 

5cb07a1ae433a.png

 

FAQ

Is het aanpassen van de statuten verplicht?

Ja de nieuwe statuten zijn verplicht. Voor nieuwe ondernemingen gaat deze nieuwe regelgeving in vanaf 1 mei 2019. Reeds bestaande ondernemingen hebben 4 jaar de tijd beginnend 1 januari 2020 om hun statuut aan te passen. De onderneming kan naar de meest conforme vorm aangepast worden. Dit is misschien minder interessant afhankelijk van geplande toekomstige ontwikkeling.

Wat zijn de boetes indien ik ze niet aanpas?

Mogelijke boetes die u kan ontvangen worden bepaald door het Wetboek van economisch recht (WER). En meer specifiek met betrekking tot het niet of onvolledig inschrijven bij de KBO, het UBO-register in geval van een maatschap.

Wat zijn de mogelijke juridische gevolgen als ik ze niet aanpas?

Zoals reeds vermeldt hangt er mogelijks een boete boven je hoofd. Verder kan de onderneming naar de meest conforme vorm aangepast worden. Dit is misschien minder interessant afhankelijk van geplande toekomstige ontwikkeling.

Wanneer heb ik nieuwe statuten op maat nodig?

Voor de meeste bedrijven zijn standaardstatuten voldoende. Je kan op basis van ons template pakket zelf de nodige clausules veranderen en deze doorgeven aan het staatsblad. Dit is een goede oplossing voor zelfstandigen, vzw's en kleine bedrijven. Indien je speciale bepalingen hebt in je statuten of als je een groter bedrijf bent met verschillende stakeholders, dan laat je de statuten best op maat nalezen en nakijken. Een van onze juristen neemt dan contact met je op en past alles aan op maat van je bedrijf. Zo ben je 100% zeker dat je geen juridische fouten begaat.

Welke manieren bestaan er om mijn statuten aan te passen?

Je kan altijd bij ons terecht om dit te doen. We werken op basis van een template pakket. In de meeste gevallen zijn standaardstatuten alles dat je nodig hebt. Dan hoef je deze slechts in te vullen en door te sturen naar het staatsblad. Indien dit niet het geval is, dan kan je ook nog steeds opteren voor onze vennootschapsvorm op maat. Dan word je gecontacteerd door een jurist die de statuten aanpast op maat van je bedrijf.
Je kan ook steeds zelf op basis van de wetgeving proberen jouw statuten aan te passen of aan te maken. 
Een tussenpersoon zoals een notaris of boekhouder kan hiervoor ook altijd aangesproken worden, zij contacteren dan weer juridische experts uit hun eigen netwerk. 
Tot slot kan je ook rechtstreeks een specialist jouw statuten laten nakijken en deze laten aanpassen of aanmaken.
Uiteraard is het afhankelijk van de bedrijfsvorm mogelijk dat je hierna nog naar een notaris moet gaan.

Moet ik naar de notaris gaan om mijn statuten te laten aanpassen?

Afhankelijk van welk statuut je aanvraagt is dit inderdaad nodig. Bij een maatschap is een notariële akte niet nodig maar bij een CV, BV of NV moet steeds voor een notariële akte gezorgd worden.

Waar kan ik meer informatie vinden over de nieuwe vennootschapswet? 

Indien je nog steeds met vragen zit kan je ons steeds contacteren, we helpen je graag verder. Ook op de websites van XeriusLiantis en SBB, zij leggen alles ook uit in een duidelijke video, kan je terecht voor meer info of steun.

Bestel hier de oplossing voor jouw situatie

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Subthema's

Vergunningen

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies