Verhoor

Hoe werkt een verhoor?

Als verdachte kan je 24 uur lang vastgehouden worden door de politionele diensten. Het is bij wet verplicht dat de politie je bij het begin van een verhoor op de hoogte brengt waarvan je verdacht wordt en waarom het verhoor dus doorgaat. Voorafgaand aan het verhoor heb je het recht om 30 minuten te overleggen met een advocaat. Deze mag ook gedurende het verhoor aanwezig zijn om te controleren dat je rechten nageleefd worden. Je advocaat mag echter niet onderbreken tijdens het verhoor, tenzij er sprake is van een schending van je rechten.

Ervaren advocaat nodig tijdens verhoor? Jureca helpt jou direct verder. 

 • Bel gratis naar +32 396 42 48
 • Vul dit formulier in en we nemen spoedig contact met u op


Wanneer de politie niet duidelijk is over de reden van je verdenking en verhoor, is het aangeraden gebruik te maken van je zwijgrecht. Of zoals reeds vermeld je enkel te laten verhoren in bijzijn van een advocaat en ook door deze geadviseerd te worden. Indien je verhoord wordt raden we ook altijd aan om ons te contacteren. Jureca staat altijd voor je klaar. Wij werken samen met de meest ervaren advocaten gespecialiseerd in strafrecht verspreid over België en dit aan de scherpste prijzen. Zowel bijstand als verdediging in de rechtbank is mogelijks kosteloos voor je indien je beschikt over rechtsbijstand, zoniet krijg je op voorhand een transparante en vaste prijs aan pro deo tarieven indien mogelijk. Overleg met een advocaat over de mogelijkheden.

Consultatierecht

Als je aangehouden bent moet je de mogelijkheid krijgen, voor je verhoor, een advocaat te spreken. Dit staat ook in de wet. Dit betekent dus dat een verdachte die van zijn vrijheid is beroofd, 30 minuten overlegtijd krijgt met zijn advocaat voor de start van het verhoor. Deze mag ook aanwezig blijven tijdens het verhoor, dit is het bijstandsrecht. Een verhoor kan onderbroken worden voor 15 minuten extra overleg tussen verdachte en advocaat. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer er nieuwe strafbare feiten worden aangebracht. Slachtoffer of getuigen hebben geen consultatierecht zoals verdachten.

Bijstandsrecht

De eerste 24 uren van de politieverhoren mag een advocaat aanwezig zijn bij de verhoren. Op die manier kan deze toezicht houden op de politie en ervoor zorgen dat de rechten van zijn cliënt niet geschonden worden. 

Opmaak proces-verbaal

Indien je enkel wilt praten in bijzijn van je advocaat, moet je dat laten opnemen in het proces-verbaal. Verder kan je er ook op staan dat het verhoor opgenomen wordt door middel van een geluids- of video-opname. Dit stelt  de rechter en uw advocaat later in staat om na te gaan dat je op een eerlijke manier verhoord werd en of de politie jouw woorden goed genoteerd heeft. Wanneer de politie je confronteert met een al dan niet belastende verklaring van een getuige of medeverdachte, moet je er voor zogen dat je die verklaring zelf op papier krijgt zodat je deze kan lezen. 
De politie maakt van het verhoor een proces-verbaal op. Hierin word je eigen verklaring weergegeven. Als er ergens in je proces-verbaal woorden staan die je niet begrijpt of als je iets leest dat niet door jou gezegd werd, vraag dan om een aanpassing van het proces-verbaal. Het proces-verbaal wordt dan doorgezonden aan de procureur des Konings, bij minderjarigen aan het jeugdparket, waarna over eventuele verdere vervolging wordt beslist. We raden je dan ook altijd aan bijgestaan te worden bij dit proces. Jureca werkt samen met de meest ervaren advocaten gespecialiseerd in strafrecht verspreid over België en dit aan de scherpste prijzen. Zowel bijstand als verdediging in de rechtbank is mogelijks kosteloos voor je indien je beschikt over rechtsbijstand, zoniet krijg je op voorhand een transparante en vaste prijs aan pro deo tarieven indien mogelijk. Overleg met een advocaat over de mogelijkheden.

Arrestatie tijdens of na je verhoor

Tijdens of na het politieverhoor kan je gearresteerd worden of in voorlopige hechtenis worden geplaatst wanneer je wordt verdacht van een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf staat van één jaar of meer. In dit geval beschik je ook nog steeds over je rechten.

Vrije keuze advocaat strafrecht

Wanneer je wordt gearresteerd krijg je van de overheid een advocaat toegewezen. Je hebt wel nog steeds het recht om zelf een strafrechtadvocaat te kiezen in plaats van de toegewezen advocaat. Jureca staat voor je klaar! Wij werken samen met de meest ervaren advocaten gespecialiseerd in strafrecht verspreid over België en dit aan de scherpste prijzen. Zowel bijstand als verdediging in de rechtbank is mogelijks kosteloos voor je indien je beschikt over rechtsbijstand, zoniet krijg je op voorhand een transparante en vaste prijs aan pro deo tarieven indien mogelijk. Overleg met een advocaat over de mogelijkheden.

Ervaren advocaat nodig tijdens verhoor? Jureca helpt jou direct verder. 

 • Bel gratis naar +32 396 42 48
 • Vul dit formulier in en we nemen spoedig contact met u op

Bestel hier de oplossing voor jouw situatie

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

 • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
 • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
 • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

 • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
 • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
 • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

 • Gratis intake gesprek
 • Analyse van jouw situatie
 • Vaste en gunstige tarieven
 • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies