Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Gratis advocaat? Alles over Rechtsbijstand.

Rechtsbijstand, hoe werkt het?

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering die je veel kosten spaart bij gerechtelijke procedures. Rechtsbijstandsverzekeringen kunnen individueel afgesloten worden maar deze worden in de realiteit vaak gekoppeld met andere verzekeringen zoals een brand- of familiale verzekering. Bij autoverzekeringen is er ook vaak een apart deel rechtsbijstand gelinkt. De mogelijks extra kost van het deel rechtsbijstand is niet groot maar zoals reeds vermeld kan deze je wel een hoop geld helpen besparen.  

Rechtsbijstand, hoeveel moet ik betalen als ik verzekerd ben?

Indien je rechtsbijstand hebt moet je normaal niets betalen voor juridische kosten. Bij ons kan je dan ook altijd terecht om de perfecte advocaat te vinden voor jouw zaak. Dit geldt natuurlijk enkel als de zaak voldoet aan de voorwaarden in je rechtsbijstandspolis. Indien een zaak verloren wordt moet je natuurlijk wel opdraaien voor een eventuele boete. Ook zijn er bij sommige polissen grenzen aan de advocaatkosten. Indien je bij het proces over die kosten gaat zal de resterende kost aan je doorgerekend worden. Lees dus altijd grondig je polis voor je beslissingen neemt.
Wij staan ook altijd klaar om je verder te adviseren, binnen of buiten de rechtbank, zo hebben wij ongetwijfeld ook advocaten met de specialisatie die jij nodig hebt. Alles aan duidelijke en transparante prijzen. Aarzel niet om ons te contacteren!

Wanneer kan ik van rechtsbijstand gebruik maken?

Het hebben van een rechtsbijstandsverzekering betekent niet dat je altijd en ongelimiteerd aanspraak kan maken op rechtsbijstand. Het is dan ook altijd belangrijk om je polis te controleren zodat je goed op de hoogte bent in welke gevallen en hoeveel aanspraak je kan maken op bijstand. Indien iemand in een overdreven hoeveelheid beroep doet op zijn/haar bijstand kan een verzekering een waarschuwing sturen. Hier staan mogelijke gevolgen in beschreven indien er geen verandering is in de situatie. Mogelijke gevolgen zijn een verhoogde premie, een beperkte dekking of zelfs dat de verzekeraar de verzekering opheft.

Wachttijd

Nog iets dat je beter niet vergeet is de zogenaamde ‘wachttijd’ na het afsluiten van een nieuwe rechtsbijstandsverzekering. Dit is er om te voorkomen dat iemand de verzekering afsluit wanneer hij of zij denkt bijstand nodig te hebben. De voorwaarden van de wachttijd staan ook altijd vermeld in je polis. De wachttijd is een periode van een zes tal weken tot 3 maanden. Tijdens deze periode word je niet vergoed voor juridische kosten. Enkel in situaties waarvan de kosten niet te voorzien zijn, zoals een verkeersongeluk, ben je in deze periode wel verzekerd en word je dus ook bijgestaan.

Wanneer kan ik niet gebruik maken van rechtsbijstand?

Er zijn ook situaties waarin je geen gebruik kan maken van rechtsbijstand. Zoals reeds vermeld is je polis zeer belangrijk, zo kan in een polis rechtsbijstand in bepaalde situaties beperkt zijn of zelfs uitgesloten worden. Het eerste dat een verzekering altijd doet is onderzoeken of je ‘volledig in uw gelijk staat’ of dat er toch sprake is van ‘gedeeltelijke schuld.’ Op basis van dat onderzoek wordt dan de beslissing gemaakt om rechtshulp te verlenen of niet.

In een polis kan een clausule staan die vermeldt dat juridische steun enkel gegeven wordt wanneer er een goede kans is op het winnen van de rechtszaak of een redelijk financieel belang. Afhankelijk van je polis kan je verzekering dus gebruik maken van die ‘franchise’ (het redelijk financieel belang). Dit betekent dus dat er een drempelbedrag is dat de verzekeraar gebruikt om te bepalen of juridische hulp verleent zal worden.
In alle andere gevallen kan je wel rekenen op je rechtsbijstand en dan kunnen wij je dus ook helpen aan een advocaat met een specialisatie in wat jij net nodig hebt. En dit alles aan transparante en duidelijke prijzen. Aarzel niet om ons te contacteren!

Welke advocaat kan ik kiezen als ik verzekerd ben?

Niet veel mensen weten dat ze een rechtsbijstandsverzekering hebben die onder een andere verzekering valt zoals een familiale verzekering. Ook de verzekeraars zelf stellen hun verzekerden hier niet genoeg van op de hoogte. Een rechtbijstandsverzekering houdt in dat je niet zelf voor de kosten moet opdraaien wanneer je jezelf laat verdedigen door een advocaat in de rechtbank. Je kan ook vrij kiezen door welke advocaat je jezelf laat verdedigen. Een verzekeraar kan je een advocaat voorstellen maar een andere keuze is altijd een goede optie.
Zo kan je bij ons altijd terecht voor advies of een advocaat met een specialisatie in hetgeen dat jij net nodig hebt. En dit alles aan transparante en duidelijke prijzen. Aarzel niet om ons te contacteren!