Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Onderhoudsgeld

Ouders zijn ertoe gehouden hun kinderen naar eigen mogelijkheden te onderhouden en een passende opleiding te verschaffen. Meestal gebeurt dat als de kinderen bij de ouders in huis wonen. Maar ook als kinderen door problemen thuis weggaan, zullen de ouders vaak nog verplicht zijn hen te onderhouden.
 

Dat betekent concreet dat u uw kinderen eenzelfde levensstandaard moet bieden als uzelf hebt. Die verplichting stopt niet als de kinderen meerderjarig zijn: ze loopt in principe door zolang uw kinderen studeren. Toch zullen de ouders niet tot in het oneindige moeten betalen. Na ongeveer 7 jaar studeren vervalt de onderhoudsplicht meestal. Toch is het belangrijk te onthouden dat dit afhankelijk is van de concrete omstandigheden.

Ouders kunnen aanbieden om het onderhoud 'in natura' te verschaffen: dat betekent dat ze het kind thuis onderhoud verschaffen. Het kind moet dan aantonen dat samenleven met zijn ouders onmogelijk is geworden.

Een kind kan niet 'onwaardig' zijn om onderhoud te krijgen. Het volstaat op zich niet dat het kind het huis verlaat na onenigheden. Wel valt te denken aan bijvoorbeeld het plegen van een misdrijf tegen een ouder.