Heb je een advocaat nodig?
Wij helpen jou graag verder.
- Gratis intake gesprek
- Analyse van jouw situatie
- Vaste en gunstige tarieven
- Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Termijn om te beslissen over een erfenis
Een zee van tijd om te beslissen over de erfenis… Of toch niet?
In principe heb je 30 jaar tijd om een erfenis wel of niet te aanvaarden. Dit is de ‘verjaringstermijn’. Dat is behoorlijk lang, zou je denken. Dit mag je echter geen vals gevoel van veiligheid geven. In werkelijkheid heb je minder tijd om te beslissen en moet je oppassen wat je ondertussen doet. Dit om schulden en boetes te vermijden.
Let op voor stilzwijgende aanvaarding
In juridische termen: stilzwijgende of impliciete aanvaarding van de nalatenschap door daden van aanvaarding te stellen.
Het is gevaarlijk om te lang te wachten vooraleer een beslissing te nemen over de erfenis. Je loopt namelijk het risico om ondertussen ‘per ongeluk’ iets te doen waardoor je eigenlijk de erfenis ‘gewoon’ aanvaardt met alle schulden erbij! Voorbeelden en tips om stilzwijgende aanvaarding vermijden vind je hier.
Bedenktijd dankzij notaris en boedelbeschrijving
Door het aanvaarden van de erfenis onder voorrecht van boedelbeschrijving of ‘beneficiaire aanvaarding’ krijg je 3 maanden de tijd om informatie over de erfenis te (laten) verzamelen via de notaris. Dit is de ‘boedelbeschrijving’. Daarna krijg je nog eens 40 dagen bedenktijd om te beslissen of je de erfenis beperkt aanvaardt. Deze bedenktijd heet in juridische termen ‘beraad’.
Beslis binnen 3 maanden en 40 dagen.
Heb je de knoop niet doorgehakt na deze termijn, dan kan een schuldeiser van de overledene jou dagvaarden om jou te dwingen een keuze te maken. Als je dan nog altijd niet beslist of niet opdaagt voor de rechter, dan gaat men ervan uit dat je de erfenis zuiver aanvaardt. Met alle gevolgen van dien wat schulden betreft!
Raadpleeg tijdig een advocaat bij dagvaarding door een schuldeiser. Je kan hier zelf een advocaat zoeken of je kan de beste advocaat vinden via deze gratis tool.
Opgelet: Tijdens het opmaken van die boedelbeschrijving en de bedenktijd mag je wel niets doen wat als gewoon aanvaarden van de erfenis beschouwd kan worden! Je mag tijdens die 3 maanden en 40 dagen het geld uit de erfenis bijvoorbeeld niet gebruiken om jouw eigen schulden te betalen. Doe je dat toch, dan heb je de nalatenschap ‘zuiver’ aanvaard met inbegrip van alle schulden.
Vermijd boetes en doe op tijd aangifte bij aanvaarding
Er is nog een andere termijn waarmee je rekening moet houden indien je de erfenis aanvaardt:
Je moet namelijk binnen 4 maanden na het overlijden aangifte van nalatenschap doen bij Vlaamse Belastingdienst – Erfbelasting in Aalst. (Voor Brussel en Wallonië moet de aangifte nog steeds op het registratiekantoor van de woonplaats van de overledene gebeuren.) Bij een overlijden in een ander Europees land of buiten Europa heb je 5, dan wel 6 maanden de tijd.
Door die aangifte kunnen de successierechten –nu erfbelasting genoemd- berekend worden. De aangifte moet dus correct zijn én op tijd gebeuren. De boetes wegens laattijdige indiening van de aangifte van nalatenschap zijn niet mals: je moet dan extra erfbelasting betalen, meer bepaald 5 tot 20%, afhankelijk van hoeveel je te laat bent.
Stel dat je normaal 5.000 EUR erfbelasting moet betalen maar je deed de aangifte 6 maanden te laat. De boete bedraagt dan 10 % of 500 EUR, waardoor je in totaal 5.500 EUR aan erfbelasting verschuldigd bent.
In de aangifte van een erfenis moet alle juiste informatie staan over de overledene, de erfgenamen én over de inhoud van de erfenis. Dat is meestal ingewikkeld. Omwille van de boetes is het belangrijk dat de aangifte juist is én op tijd gebeurt. Doe daarom best beroep op een notaris voor aangifte van nalatenschap.
Heb je twijfels of advies nodig rond erven? Je kan hier zelf een advocaat zoeken of je kan de beste advocaat vinden via onze gratis tool.