Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Huis en energie

Er zijn een aantal juridische regels die mensen ertoe moeten aanzetten om hun woning energiezuinig te maken.

Energiecertificaat

Wie een huis bouwt of verhuurt, moet verplicht een energiecerticifaat laten opmaken. Daarop staat vermeld hoe goed het huis geïsoleerd is, welke brandstof er wordt gebruikt voor de verwarming,... Dat certificaat moet u aan uw koper of huurder overhandigen. Op deze manier krijgen kopers of huurders een beeld van de energievriendelijkheid van het huis.

Als u geen energiecertificaat laat opmaken riskeert u een administratieve boete op te lopen. Als u die onterecht vindt kan u de boete aanvechten bij de rechter.

Het energiecertificaat moet u laten opmaken door een erkende energiedeskundige. Als u niet akkoord gaat met het certificaat dat u wordt toegekend, kan u zich wenden tot het Vlaams Energieagentschap.

Energiepremies en fiscale maatregelen

Wat?

Er zijn heel wat premies voor wie energiebesparende maatregelen neemt. Zo kan u een premie aanvragen als u uw huis beter wil isoleren, als u dubbele beglazing plaatst of als u een nieuwe stookketel vraagt. Die premies worden uitgereikt op alle niveaus: door de gemeentes, door de provincies en door de Vlaamse overheid. Meer informatie vindt u op www.energiesparen.be of op www.premiezoeker.be.

Er zijn ook enkele fiscale maatregelen. Zo is het plaatsen van een zonnepaneel fiscaal voordelig.

Premie niet gekregen?

Als u een premie aanvraagt en die u onterecht geweigerd wordt, dan richt u zich best in de eerste plaats tot de instantie die de beslissing genomen heeft. Daarna kan u nog steeds naar de 'toezichthoudende overheid' stappen. Dat is de hogere overheid, die de lagere controleert. U kan beroep aantekenen bij de provincie tegen een beslissing van de gemeente. Tegen een beslissing van de provincie kan u verhaal halen bij de Vlaamse overheid. Tegen een beslissing van de Vlaamse overheid ten slotte staat een beroep open bij de Raad van State.