Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Rijden zonder rijbewijs

Het rijbewijs is het belangrijkste document voor iedere chauffeur. Het bepaalt de grenzen waarbinnen u een auto of ander voertuig mag besturen. Iedereen die zich schuldig maakt aan een overtreding van de regels rond het rijbewijs, riskeert een zware geldboete en een rijverbod.

Een rijbewijs als dusdanig volstaat overigens niet om zomaar met de wagen te mogen rijden. Dat rijbewijs moet namelijk ook nog geldig zijn, geschikt zijn voor het voertuig waarmee u rijdt én het mag niet vervallen zijn door een rijverbod.

A. Rijden zonder rijbewijs

Voor het rijden zonder rijbewijs riskeert u:

  • een geldboete van € 1.600 tot € 16.000;
  • een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar. 

Indien u binnen de drie jaar opnieuw wordt geverbaliseerd voor het rijden zonder rijbewijs kan de Politierechter u een rijverbod opleggen van meer dan vijf jaar of zelfs voorgoed.

Bereken nu de boete van je verkeersovertreding of ontvang met de hulp van Jureca gratis advies over wat de juridische gevolgen zijn van je overtreding. Stel dat verdediging in de rechtbank nodig is, staat Jureca ook voor je klaar. Wij werken samen met advocaten gespecialiseerd in verkeersrecht verspreid over België. Zelfs verdediging in de rechtbank is kosteloos voor je indien je beschikt over rechtsbijstand. Zoniet krijg je op voorhand een transparante en vaste prijs.

B. Valse verklaring om een rijbewijs te bekomen

Dezelfde straffen gelden voor wie een valse verklaring heeft afgelegd om de afgifte van zijn rijbewijs of een als zodanig geldend bewijs te bekomen. In dergelijk geval zal u tevens verplichte medische en psychologische proeven moeten ondergaan.

C. Rijbewijs niet bij of weigeren te tonen

Hebt u wel een rijbewijs, maar hebt u het niet op zak? Dan riskeert u een geldboete van € 80 tot € 4.000.

Bij herhaling binnen de drie jaar wordt deze geldboete verdubbeld.

D. Overtreding van de regels rond het  voorwaardelijk rijbewijs

Een voorwaardelijk/voorlopig rijbewijs legt de houder ervan grenzen op. Zo mag u niet na 22u of in het weekend rijden. Doet u dat toch? Dan rijdt u rond zonder geldig rijbewijs en riskeert u een geldboete van € 400 tot € 4.000.

Ook een passagier (begeleider) die u laat sturen buiten de grenzen van het voorlopige rijbewijs, riskeert eenzelfde straf.