Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Heb je een vergunning nodig om vanuit je woning handel of diensten te leveren?

Alvorens hier een sluitend antwoord op te geven moet je even nakijken in welk soort gebied jouw woning/magazijn ligt. Je kan dit doen in het gewestplan.

Als blijkt dat jouw woning/magazijn in een woongebied ligt, dan is handel, dienstverlening en kleinbedrijf niet expliciet uitgesloten en mag je hier dus ook dergelijke activiteiten uitvoeren. Dit is niet het geval als het bijvoorbeeld in landbouwgebied ligt.

 

De winkelfunctie is toegestaan maar de functiewijziging (van wonen naar bedrijvigheid) dient wel vergund te zijn. Enkel wanneer het zou gaan om een oppervlakte van minder dan 100m² die gebruikt wordt voor de handelsfunctie en de woonfunctie als hoofdfunctie blijft, is er een vrijstelling en kan de functiewijziging zonder vergunning. 

 

Indien het zou gaan om een oppervlakte van 400 m² of meer heb je een omgevingsvergunning nodig voor het uitoefenen van deze kleinhandelsactiviteiten op zich, los van de omgevingsvergunning die nodig zou zijn voor de functiewijziging van wonen naar bedrijvigheid. 

Je kan de vereiste omgevingsvergunning aanvragen via het online omgevingsloket of via de gemeente. Je bent niet verplicht om hierbij met een architect te werken gelet op het feit dat er geen werken worden uitgevoerd.

Twijfel je zelf of je de juiste vergunning hebt? Vraag advies aan een van onze advocaten