Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Scheiden in het buitenland

Stel dat je in België bent gehuwd, waarna je samen met je echtgenoot naar het buitenland verhuist. Je wilt scheiden, wat nu?

Wat zegt de wet?

In dit geval moeten de regels van Internationaal Privaatrecht worden toegepast. Die bepalen welke wetgeving toepasselijk is op rechtsproblemen die zich stellen in het buitenland.

Inzake echtscheiding bepalen de regels van internationaal privaatrecht dat de wet van de plaats waar de echtgenoten wonen, bepaalt of een echtscheiding mogelijk is en wat in dergelijk geval de toelatingsvoorwaarden en vormen zijn waaronder de echtscheiding mogelijk is.

Het is voor Belgische juristen heel moeilijk om de specifieke regels uit te pluizen, gezien het al niet evident is om aan de toepasselijke wetgeving te geraken, laat staan om die te interpreteren en onderzoek te doen naar hoe één en ander in de praktijk wordt toegepast. Je zoekt dus best een lokale advocaat. 

Mocht je zelf opnieuw willen trouwen in België, dan zal je wel de echtscheiding moeten laten erkennen. Je kan die erkenning aanvragen bij de gemeente waar je op dat ogenblik woont.