Scheiden als je niet meer overeenkomt (EOO)

Echtscheiding door onherstelbare ontwrichting

Komen de beide partners niet tot een overeenkomst voor de scheiding (Echtscheiding door onderlinge toestemming), dan is de onherstelbare ontwrichitng van het huwelijk de enige mogelijke oplossing. 

Een echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting is mogelijk op de volgende 2 manieren.

Bewijs van onherstelbare ontwrichting

Een huwelijk is onherstelbaar ontwricht wanneer het niet langer mogelijk is voor de beide partners om verder samen te leven. Het is belangrijk dat jij of jouw partner dit ook duidelijk kan bewijzen. Dit bewijs is echter relatief gemakkelijk te leveren door bijvoorbeeld smsen, e-mails, getuigen etc. 

Wanneer de rechter instemt met het voorgelegde bewijs en dus akkoord gaat dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is, kan hij onmiddelijk de echtscheiding uitspreken. 

Feitelijke scheiding

De onherstelbare ontwrichting van het huwelijk is echter ook duidelijk wanneer de beide partners voor een bepaalde periode niet langer samenwonen. 

Wanneer de beide partners gezamelijk de aanvraag tot scheiden indien, dan volstaat dit al wanneer jullie 6 maanden feitelijk gescheiden leven. Indien jullie reeds vóór de termijn van zes maanden de aanvraag indienen, dan zullen jullie de aanvraag een tweede maal moeten herhalen wanneer de zes maanden verlopen zijn. 

Indien één van de partners de aanvraag tot scheiding indient, dan moeten de partners al meer dan 1 jaar feitelijk gescheiden leven. Indien je uw aanvraag voor die periode indinet, dan zal je uw aanvraag na een bepaalde reflectieperiode nogmaals moeten herhalen om tot de uiteindelijke echtscheiding te kunnen overgaan. 

Bevoegde rechtbank

Zowel voor een echtscheiding op basis van 'onherstelbare ontwrichting' als bij een 'feitelijke scheiding' zal de rechtbank van eerste aanleg van de laatste plaats waar jullie als partners samen woonden ofwel van de huidige woonplaats van de verweerder (de andere partner dan diegene die de procedure heeft aangevraagd).  

 

Bestel hier de oplossing voor jouw situatie

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies