Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Schulden in de erfenis

Schulden als deel van de erfenis

Erf je ook schulden? Jazeker! Wanneer je een erfenis aanvaardt, erf je niet alleen de bezittingen, maar ook de schulden van de overledene. Het kan zelfs zijn dat de nalatenschap ‘deficitair’ of negatief is: dat wil zeggen dat er meer schulden dan bezittingen zijn. Indien je de erfenis gewoon aanvaardt, moet je opleggen uit eigen zak om alle schulden te kunnen betalen. Let dus goed op, zeker voor stilzwijgende aanvaarding.

Vaak zijn er meer schulden in de erfenis dan je denkt. De begrafeniskosten en rouwmaaltijd moeten natuurlijk door de erfgenamen worden vereffend. Verder zijn er nog de kosten van het ziekenhuis en/of rusthuis. Jouw ‘suikeroom’ kan ook allerlei leningen zijn aangegaan, rekeningen of belastingen niet hebben betaald, enzovoort. Al deze schulden maken deel uit van de erfenis. (Verder moet je op jouw erfenis ook nog successierechten of erfbelastingen betalen.)

Vergeet ook niet dat het huurcontract van de overledene in principe gewoon doorloopt na overlijden (net als de nutsvoorzieningen). De huurovereenkomst erf je er dus ook bij. Klik op de link voor een concreet voorbeeld over huurovereenkomst erven.

Zo vermijd je schulden en problemen

  • Doe niets wat op het aanvaarden van de erfenis lijkt (lees hoe erfenis per ongeluk aanvaarden vermijden) vooraleer je zeker weet wat je erft.
  • Laat een notaris eerst de erfenis onderzoeken. Een gegeven paard kijk je dus best wél in de bek.
  • Beslis op tijd wat je met de erfenis zal doen om problemen -zoals per ongeluk aanvaarden van de erfenis met alle schulden- te vermijden.
  • Aanvaarden onder voorwaarden bij de notaris is een veilige optie.
  • Je kan de erfenis weigeren in het slechtste geval.

In juridische termen: De erfgenaam erft niet enkel de ‘activa’ van de overledene maar ook de ‘passiva’ of schulden. Laat de notaris een inventaris van de nalatenschap opmaken. Door aanvaarding onder voorrecht van boedelbeschrijving of door verwerping van de nalatenschap kan je vermijden dat jouw eigen vermogen wordt aangesproken om de schulden te vereffenen.

Laat je zeker bijstaan door een professional wanneer het om een erfenis gaat. Klik hier om een notaris in jouw buurt te vinden. Een advocaat kan jou adviseren zodat je een schuldenberg vermijdt. Leg een gespecialiseerde advocaat zonder verplichtingen jouw vraag over een erfenis met schulden voor. Je kan hier zelf een advocaat zoeken of je kan de beste advocaat vinden via onze gratis tool.