Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Erfenissprong

Kunnen mijn kinderen in mijn plaats erven?

Dat kan zeker: niemand is immers verplicht om een erfenis te aanvaarden. Je kan perfect een erfenis afstaan aan jouw eigen erfgenamen. In het Engels heet dit ‘generation skipping’ of een generatie overslaan. Het is wel een alles-of-niets gebeuren: het is niet mogelijk om slechts een deel van de erfenis af te staan (tenzij natuurlijk door nadien zelf een deel weg te schenken). Bovendien is jouw keuze definitief. Denk dus goed na vooraleer je afstand van erfenis doet.

Erfenissprong of generatiesprong: zo doe je dat

Door de erfenis als ouder te weigeren (verwerping van nalatenschap) krijgen jouw eigen erfgenamen rechtstreeks de erfenis. Deze generatiesprong gebeurt door plaatsvervulling. Zo maakt de erfenis een ‘sprong’ en slaat hij een generatie over.

Voordelen

Een generatiesprong heeft volgende voordelen: 

  • erven op het beste levensmoment én
  • geen twee keer belastingen op hetzelfde betalen.

Jouw kinderen krijgen de gelden eerst en vooral op een leeftijd waarop ze die erfenis juist heel goed kunnen gebruiken. Als dertigers of veertigers hebben ze veel kosten met een gezin, studerende kinderen en/of een huis dat ze moeten afbetalen. Zelf heb je als zestiger misschien al jouw woning afbetaald en voldoende pensioen of spaargeld voor jouw oude dag.

Bovendien vermijd je door een erfenissprong dat zowel jij als vervolgens nogmaals jouw kinderen -bij jouw eigen overlijden- successierechten moeten betalen op dezelfde bezittingen van jouw ouders. Niemand betaalt toch graag twee maal belastingen op hetzelfde? Dankzij een generatiesprong bespaar je erfbelastingen. De fiscus of Vadertje Staat mag wel geen al te groot nadeel ondervinden door jouw afstand van erfenis: jouw kinderen betalen evenveel successierechten als jij betaald zou hebben (ook al zitten ze bijvoorbeeld in een ‘lagere schijf’ doordat ze met meer zijn). Maar er moet maar 1 maal betaald worden.

Nog interessanter: kleinkinderen erven rechtstreeks

Een testament van de grootouder met rechtstreekse aanduiding van de kleinkinderen als erfgenaam kan nog nuttiger zijn dan verwerping door de ouder. Dit omwille van die ‘schijven’ met lagere successierechten én om zeker te zijn dat de gelden bij de kleinkinderen terecht komen. Bovendien kan je zo een deel aan de kleinkinderen nalaten in plaats van alles.

Bespreek dit op tijd met jouw notaris

Je kan ook een kijkje nemen bij De Meeste Gestelde Vragen over Erfenissen bij de Notaris: kan ik een deel van mijn erfenis rechtstreeks nalaten aan mijn kleinkinderen?

Advies van een gespecialiseerde advocaat over erfenis afstaan aan kinderen? Snel en eenvoudig aan het juiste adres door jouw zaak te posten.