Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Bij weigering van erfenis erven jouw kinderen, goed of slecht?

(Klein)kinderen erven in jouw plaats: bezittingen maar ook schulden

Wat gebeurt er wanneer jij een erfenis verwerpt? Door het weigeren van een erfenis komen jouw afstammelingen in jouw plaats wat die erfenis betreft. Deze ‘plaatsvervulling’ (art. 739 en volgende Burgerlijk Wetboek) kan zowel positief als negatief zijn: jouw interessante erfenis wordt afgestaan aan jouw kinderen òf de schulden van de overledene worden doorgegeven aan jouw afstammelingen. Lees onze tips!

Generatiesprong: joepie, een erfenis voor de kinderen

Bij een erfenissprong of generatiesprong sta je door te verwerpen een erfenis af aan jouw kinderen omdat zij het beter kunnen gebruiken. Je laat dus als ouder de erfenis van bijvoorbeeld de grootouders toekomen aan jouw erfgenamen, dus aan jouw kinderen (de kleinkinderen van de overledene).

Extra voordeel is dat er maar 1 maal erfbelastingen of successierechten betaald moeten worden op hetzelfde vermogen. In plaats van eerst door de ouder en –wanneer die op zijn beurt overlijdt- vervolgens nog een keer door diens kinderen. (Jouw kinderen moeten bij een generatiesprong in totaal wel evenveel erfbelasting te betalen als jijzelf betaald zou hebben bij aanvaarding.)

Ook wanneer de erfgenaam al overleden is of onwaardig is om te erven, erven zijn kinderen in zijn plaats door plaatsvervulling.

Iedereen moet verwerpen bij teveel schulden

Plaatsvervulling kan echter ook zeer onaangenaam zijn: bij een erfenis met meer passiva (schulden) dan activa (geld en andere bezittingen). Wanneer jij die negatieve erfenis verwerpt (of onwaardig bent), gaat die erfenis met alle schulden naar jouw kinderen. Ook jouw kinderen (en kleinkinderen) moeten dus naar de notaris of rechtbank om de erfenis te verwerpen.

Zelfs jouw kleinkinderen moeten verwerpen. Niet alleen wanneer hun ouder –jouw kind- al is overleden maar ook wanneer alle kinderen van de overledene verwerpen. Na de kinderen zijn de kleinkinderen namelijk als volgende in graad aan de beurt. Dit is dan niet door plaatsvervulling maar ‘uit eigen hoofde’.

Dit gaat heel ver: werkelijk alle mogelijke erfgenamen moeten verwerpen om de schulden niet te erven! Volgens de wet kan je erven tot en met de vierde graad zijverwanten (en hun plaatsvervullers): neven en nichten (=kinderen van ooms of tantes) én hun afstammelingen moeten dus ook verwerpen.

Laat je goed bijstaan in dit kluwen van verwerpingen of bij successieplanning: raadpleeg een notaris. Houd schuldeisers op afstand met een gespecialiseerdeadvocaat in schulden. Heb je verdere twijfels of advies nodig rond erven? Je kan hier zelf een advocaat zoeken of je kan de beste advocaat vinden via onze gratis tool.  

Meer weten over erfenis, aangifte, successierechten, testament en successieplanning (schenkingen)? Lees al onze tips in ons algemeen artikel over erfenissen.