Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Staking Ryanair 25 en 26 juli: uw rechten

Op 25 en 26 juli legt het cabinepersoneel van Ryanair in vier Europese landen het werk neer. Een lijst met geschrapte vluchten is er nog niet, maar het gaat naar schatting om minstens honderd vluchten in België waardoor zo’n 20.000 passagiers niet kunnen vliegen. Gelukkig hebben reizigers  in de Europese Unie bepaalde gegarandeerde rechten.

Omboeking of terugbetaling

Bent u getroffen door de staking? U hebt de keuze tussen:

  • een gratis omboeking
  • een terugbetaling van de ticketprijs

Opteert u voor een nieuwe vlucht? Dan hebt u recht op maaltijden en verfrissingen in verhouding tot de wachttijd, twee gratis telefoontjes, e-mails of faxberichten en indien nodig overnachting in een hotel en vervoer hier naartoe.

Schadevergoeding

Of u nu kiest voor een omboeking of terugbetaling, u hebt ook recht op een forfaitaire compensatie als u minder dan twee weken voor vertrek geïnformeerd wordt over de annulering.

Met deze tool berekent u de schadevergoeding. 

Aangekondigde staking is geen overmacht

Als een vlucht wordt geannuleerd door overmacht, zoals weersomstandigheden of een staking, is de luchtvaartmaatschappij niet verplicht de extra compensatie te betalen. De staking bij Ryanair op 25 en 26 juli, is meer dan twee weken vooraf aangekondigd. Dit betekent dat Ryanair geen overmacht kan inroepen en de getroffen passagiers moet vergoeden.

Stakingen buiten België

Ook Ryanair-medewerkers in Spanje, Portugal en Italië staken op 25 en 26 juli. Hierdoor kunnen ook Belgen die vanuit deze landen naar België reizen, hinder ondervinden.

Op 12 juli staakt het personeel in Ryanair-thuisland Ierland. Een dertigtal geplande vluchten naar Belgische luchthavens, zullen niet vertrekken. Eind augustus zouden ook de werknemers in Duitsland en Nederland het werk gaan neerleggen.