Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Een auto kopen

Als u een auto koopt zijn er een aantal zaken waarmee u rekening moet houden: de vereisten, garanties, tweedehands of on-line kopen, premies.

Vereisten aan de auto

Het kopen van een auto is in de eerste plaats een normale verkoop. Dat betekent dat de auto die u geleverd krijgt in goede staat moet zijn. Het moet geleverd worden zoals het in het contract beschreven staat.

Als dat niet het geval is heeft u het recht de correcte uitvoering van het contract te eisen en kan u desnoods een advocaat raadplegen om u tot de rechter te wenden.

Garantie

Als er zich binnen de zes maanden na de verkoop een gebrek aan de wagen voordoet kan u zich tot de verkoper wenden. Uw positie is voordelig: de verkoper moet bewijzen dat het gebrek niet aanwezig was toen het goed verkocht werd. U heeft de keuze om de auto kosteloos te laten herstellen of om een nieuw goed te krijgen.
Na zes maanden, en tot twee jaar na de aankoop, kan u zich ook tot de verkoper wenden, maar nu moet u zelf bewijzen dat de auto een gebrek had dat aanwezig was op het moment van de koop.

Veel producenten bieden bijkomende garantie. Die leest u in de algemene voorwaarden.

Tweedehands auto's

Als u een tweedehands auto koopt moet u zeker zijn dat er niet aan de kilometerstand geprutst is. Daarom is de verkoper verplicht u een 'car-pass' te geven, waarop een overzicht staat van alle kilometerstanden. Meer informatie vindt u op www.car-pass.be.

Daarnaast heeft u recht op een reeks documenten, die verschillen naar gelang de verkoper een particulier of een professionele verkoper is. Het gaat bijvoorbeeld om een recent document van de technische keuring.

Online kopen

Als u een auto online koopt - tenminste van een professionele verkoper- heeft u bepaalde rechten. Zo kan u steeds kort na de ontvangst beslissen om af te zien van uw aankoop, en is de verkoper verplicht u duidelijk te informeren.

Premies

Er zijn heel wat premies  waarop u misschien recht heeft.

Juridsiche hulp nodig bij de aankoop van uw wagen? Vind uw advies hier.